Odprta Kuhinja

Preproste ideje za prenovo najemniške kuhinje

empty flat, white kitchen and wooden floor
Odpri galerijo
A+   A-
Pred vami je nekaj idej za manjše posege, zaradi katerih varščina ob selitvi iz stanovanja ne bo na kocki.Najemniška stanovanja so običajno opremljena s polno kuhinjo in tako dopuščajo manj svobode pri vnosu svojih pohištvenih kosov. Kljub temu je mogoče tudi prostor, ki ni naš, prenoviti in prilagoditi osebnemu okusu.

1. Menjava ročajev


Menjava kuhinjskih omaric bi bila v najemniškem stanovanju finančno in časovno nesmiseln zalogaj, njihov videz pa lahko enostavno osvežimo z menjavo ročajev. Med poplavo različnih primerkov, ki so na voljo na trgu, lahko sledimo trenutno zelo modnemu industrijskemu slogu in izberemo robustne kovinske ročaje. Z izbiro pisanih porcelanastih poudarimo podeželski romantični slog, ljubitelji skandinavskega stila pa se lahko odločijo za usnjene modele.

Foto: essentialimage/Thinkstock
Foto: essentialimage/Thinkstock

2. Nakup kuhinjske preproge


Tla v najemniških kuhinjah so običajno prekrita z neestetskim laminatom, vinilnimi oblogami, keramiko ali (obrabljenim) parketom, nova preproga pa bo v trenutku spremenila njeno vizualno podobo. Priporočam nekoliko bolj drzno barvno izbiro, dobrodošli pa so tudi poudarjeni vzorci. Zaradi enostavnosti vzdrževanja velja izbrati model iz (reciklirane) plastike, ki je primeren tudi za alergike.

Foto: Digital Vision./Thinkstock
Foto: Digital Vision./Thinkstock

3. Pospravimo drobnarije


Osebne kuhinjske pripomočke in hrano je najbolj smotrno in estetsko hraniti v lepih škatlah, shranjevalnih posodah in košarah. Tako bodo pult in police na pogled vedno urejeni, predmeti na dosegu roke pa tudi selitev bo lažja, saj bodo stvari že pospravljene. Izberemo lahko pisane škatle, ki bodo v kuhinjo vnesle živahno energijo, ali prosojne steklene modele, ki izpostavijo vsebino.

Foto: Scukrov/Thinkstock
Foto: Scukrov/Thinkstock

4. Zagotovimo dobro osvetlitev


Če je osvetlitev v najemniški kuhinji slaba ali pokvarjena, velja investirati v menjavo svetilk. Strošek menjave je namreč zanemarljiv, prvotna svetila pa lahko pospravimo v klet in jih ob selitvi namestimo nazaj. Ne pozabimo na pult, ki ga lahko osvetlimo s svetili z baterijskim ali usb-polnjenjem.

Foto: Ryan McVay/Thinkstock
Foto: Ryan McVay/Thinkstock

5. Zamenjajmo zavese


Še en preprost način prenove kuhinje je menjava zaves. Z njihovo pomočjo lahko zastremo slab razgled, preprečimo pogled z ulice v notranjost ali z izbiro živahne barve in potiska zgolj popestrimo videz prostora. Izdelave novih zaves se lahko z malce ročnih spretnosti lotimo sami ali pa bodo to z veseljem naredili v večini prodajaln z metrskim blagom.

Foto: annaia/Thinkstock
Foto: annaia/Thinkstock


Naslovna fotografija: hanohiki/Thinkstock

Preverite še: Preprosta ideja, kako polepšati škatlo za kruh

Datum Objave: 24.7.2017 ob 17:07

Več iz te teme:

kuhinjaopremljanjeza vsak žepzaveseročajiosvetlitevškatle

Naročite se na e-novice:

Nina ŠtajnerAvtor na portalu Odprta kuhinja