Odprta Kuhinja

Sedem napak, zaradi katerih v trgovini zapravimo preveč

Odpri galerijo
A+   A-
Da obisk trgovine ne bo nočna mora.Če želimo jesti, je nakup sestavin pač nujno zlo, obisk trgovine pa ne nujno živčna vojna. Če se nakupovanja lotimo nepremišljeno in nejevoljno, polnjenje nakupovalne košare gotovo ne bo zabavno doživetje, a stres in slabo voljo ob praznjenju denarnice lahko občutno zmanjšamo, če se pred obiskom trgovine nanjo pripravimo.

Preberite si sedem napak, ki jih nikakor ne smete zagrešiti, če želite, da je vaše nakupovanje kar se da prijetno in učinkovito, obenem pa se želite izogniti brezglavemu zapravljanju.

1. Nimate določenega nakupovalnega proračuna


Še preden prestopite prag trgovine, morate približno oceniti, koliko boste zapravili. Sicer boste kaj hitro končali s polnim vozičkom artiklov, ki jih sploh ne potrebujete. Preglejte nakupovalni seznam in določite najvišji znesek, ki je še znotraj vašega proračuna. Da ne boste slabe volje, si lahko pustite nekaj evrov rezerve, s katerimi si lahko privoščite en artikel za dušo.

2. Obiskujete le eno trgovino


Že res, da so nekatere trgovine bližje domu, a bolje je, če pregledate ponudbo tudi v tistih, ki morda ne tičijo na vaši ulici. Opravite primerjavo živil, ki jih pogosto uživate ter jih nakupujte tam, kjer sta kakovost in cena optimalni.

3. Nakupovalni seznam se vam zdi odveč


Napaka. Pred nakupovanjem je nujno, da razmislite, kaj želite v prihajajočih dneh dati v lonec in česa res nimate v hladilniku. Če boste kupovali na pamet, se lahko hitro zgodi, da boste nakupili kup nesmiselnih stvari, ki jih boste nato zavrgli.

4. Ne ločujete nakupov


Vse nakupe opravite naenkrat in to v eni sami trgovini. Takrat vas gotovo stisne pri srcu, ko zagledate visok račun. A slednji situaciji se lahko izognete, če si malce razporedite nakupe. Čistila in podobne potrebščine kupite posebej, nakupovanja hrane pa se lotite sistematično. Po mlečne izdelke lahko skočite v diskont bližnje mlekarne, na primer. Tako boste kar nekaj prihranili.

5. O nakupih se ne posvetujete z družinskimi člani


Sami nakupujete, kuhate in določate jedilnik. Že res, da se tako sliši bolj preprosto, a v resnici vam bo pognal kakšen siv las manj, če povprašate svoje otroke, partnerje ali druge sostanovalce, kaj bi radi jedli. Tako se boste izognili tudi kislim obrazom in ostankom na krožniku. Vsak naj določi eno jed, ki jo želi jesti v prihajajočem tednu, tako bo zavržene hrane gotovo manj.

6. Nakupujete sproti


Trgovino obiščete nekajkrat tedensko in takrat kupite vse, kar potrebujete. Sliši se sicer praktično, a za nekatere stvari je bolje, da jih kupujete na zalogo. Predvsem tiste, ki jih lahko hranite v shrambi in imajo daljši rok trajanja. Takrat namreč lahko kupite večje količine ter družinska pakiranja in tako prihranite.

7. Trgovino obiščete lačni


Največja napaka od vseh pa je, da v trgovino vstopite s praznim želodcem. Tako boste najprej posegli po sladkarijah, nato pa popolnoma nerazumsko nakupili polno košarico živil, katerih si želijo lačni možgani. Trgovino boste tako najverjetneje zapustili z veliko količino sladkorja in živil za hitro pripravo. Pred nakupovanjem si torej raje privoščite kosilo ali vsaj prigrizek.

Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Robin Food: Nov diskont v Ljubljani, ki skrbi za boljši jutri (in nižje cene)

Datum Objave: 8.1.2018 ob 08:01

Več iz te teme:

trikigospodinjstvoživilanakupovanjetrgovinenakupovalni seznam

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.