Odprta Kuhinja

Špinačni špecli

Odpri galerijo
A+   A-
Špecli so domače testenine, ki jih pripravimo iz moke in po želji s poljubnimi zelenjavnimi dodatki, uporabimo pa jih kot zakuho v juhi, prilogo ali samostojno jed.Testenine so pogosta zakuha za juho. V trgovini ali na tržnici ponujajo različne rezance in ribane kaše, vse to pa lahko pripravimo tudi sami. Za dobre jušne rezance potrebujemo nekaj izkušenj, zato se jih običajno lotijo le prekaljene gospodinje, navadni vlivanci pa ne zahtevajo posebnega znanja. Tekoče zmešamo jajca in moko ter sol, lahko dodamo tudi malo mleka in maso počasi vlivamo v juho. Malo bolj gosti so špecli, ki jih lahko ponudimo kot samostojno jed ali prilogo k mesu. Zraven seveda spadajo poljubne polivke, bodisi mesne bodisi zelenjavne, ter solata. Za pripravo špeclov lahko kupimo poseben ribežen oziroma cedilo, skozi katero potiskamo testo, ki v svaljkih pada v juho.

Sestavine za 4 osebe


- 250 g moke
- 250 g špinače
- 3 jajca
- 1 dl mleka
- sol, poper
- 100 g šunke
- 1 lonček sladke smetane
- 2 žlici kisle smetane
- maslo

Priprava


1. V blender stresemo sesekljano špinačo, jajca in mleko ter solimo in popramo. Gladko zmeljemo in stresemo v posodo, v kateri smo pripravili moko. Gladko zmešamo, masa mora biti napol tekoča. Če je pregosta, dolijemo malo mleka ali vode. V večjem loncu segrejemo vodo, ko zavre, vanjo zakuhamo testenine oziroma špecle. Testo precedimo skozi posebno cedilo za vlivance, lahko pa si pomagamo z naluknjano plastično vrečko. Kuhamo, dokler špecli ne priplavajo na površje.

2. V ponvi na maslu prepražimo na kocke narezano šunko. Dodamo sladko in kislo smetano, solimo in popramo. Prevremo in z omako prelijemo špecle na krožniku.
Priporočamo še: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 24.2.2018 ob 07:02

Več iz te teme:

testeninešpinačašpecli

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja