Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj bi morali v vsak kozarec moke dodati lovorjev list

Moko je dobro shranjevati v steklenih kozarcih. (Foto: Valeriy_G/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
En lovorjev list v kozarcu z moko lahko naredi veliko razliko v kuhinji.

Če le niste žrtev alergije na gluten, bomo tudi v vaši kuhinji najverjetneje našli kakšen kozarec moke. Pravzaprav ni nujno, da jo hranite v kozarcu. Morda je zavita v papirnato embalažo, v kateri jo prinesemo iz trgovine, ali pa na uporabo čaka v kakšnem žaklju iz blaga ali plastični posodi. A vseeno priporočamo steklo. Predvsem zato, da je moka varno shranjena in obvarovana pred vdorom vlage, pa tudi nepovabljenih gostov, kot so na primer molji in druge žuželke, ki se hranijo s takšnimi živili.

Obstaja pa še en trik, s katerim naj bi se izognili katastrofi, ki jo povzročijo ravno zgoraj naštete vsiljivke. V posodo, kjer shranjujemo moko, naj bi položili po en lovorjev list. Ta namreč s svojim značilnim vonjem odganja molje, močne pršice, hroščke in druge žuželke. 

Lovorjev list pa ne odvrača žuželk le iz moke, ampak tudi od drugih živil. Po enega ali več jih lahko dodate v čisto vsak kozarec s suhimi živili, ki ga imate v shrambi. Naj bodo to prosena ali ajdova kaša, kvinoja, riž, zdrob ... Karkoli, na kar rade prežijo drobne zajedavke. Liste lahko dodate tudi k oreščkom, čaju, suhemu sadju in semenom, v katere se pogosto naselijo. 

Morda vas skrbi, da bi se vsebina kozarca navzela vonja po lovorjevem listu. Na srečo ni bojazni, da bi na primer sladke jedi, kot je mlečni zdrob, nato dišale po lovorju. Ta rastlina ima namreč izjemno subtilen vonj, ki se v jed temeljito sprosti šele ob toplotni obdelavi. Je pa dovolj močan, da iz naše shrambe odžene nepovabljene goste. 

image_alt
Vse o moki z Erikom Bačarjem

Onaplus.si: Največ koristnih učinkovin ima ta vrsta medu

Datum Objave: 26.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

lovorjev listlovormoka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.