Odprta Kuhinja

To v jedeh pravzaprav naredi lovorjev list

Nikolay Ponomarenko/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Lovorjev list pogosto dodajamo juham, enolončnicam in omakam, hkrati pa težko opišemo razliko, ki jo v jedeh ta začimba povzroči.


Gotovo ste v svojem krožniku že kdaj odkrili velik plavajoči list, ki je videti, kot da ga je jesenski veter po pomoti skozi okno prinesel v lonec. No, če ste jed v krožniku skuhali vi, seveda veste, da začimbe ni dodal veter, kljub temu pa je nikoli ne zaužijete in jo navadno odstavite na rob krožnika ali prtiček ob njem. Lovorjev list je ena tistih začimb, za katero težko točno opišemo, kakšen je njen okus in kaj doprinese, kljub temu pa mora biti.

Od kod se je pravzaprav vzela? Naj kar takoj odgovorimo na vprašanje: ti podolgovati listi rastejo na mediteranskem grmu, ki ga v Sredozemlju pogosto srečamo v obliki žive meje ali pa se divje razrašča v bližini kakšne plaže. Poznamo različne sorte, večina tistih listov, ki jih lahko kupimo v trgovini, pa je zraslo v Turčiji.

Kot smo že omenili, bi na prvo žogo težko opisali okus, a če ga v jed dodamo preveč, bomo dobro vedeli, kaj nas moti. Več kot trije listi v loncu bodo namreč povzročili značilno grenčico, usta nam bo kar malo povleklo skupaj. Okus sicer nekoliko spominja na mešanico timijana in origana, vse skupaj pa se križa še z evkaliptusom, a če si želite res dobro spoznati listno aromo, ga potopite v vročo vodo in iz njega pripravite čaj. Slednji sicer pomaga pri težavah s kašljem in vnetim grlom.

Neznačilnega okusa, a nepogrešljiv


Skratka, lovorjev list v loncih nikakor ne plava kar tako brez razloga, navadno je njegov namen nekoliko povzdigniti okus jedi. Jo osveži, pričara nekoliko lahkotnejšo aromo, hkrati pa doda globino. Da ga v omake, enolončnice in juhe dodamo, je pomembno predvsem takrat, ko imamo opravka z veliko masti. Zato si brez njega ne predstavljamo golaža, bograča, jote ali podobnih čorb. Celo k ribjim jedem se prileže. Hvaležne pa nam ne bodo le brbončice temveč tudi črevesje, ki bo svoje delo zahvaljujoč lovorju lažje opravilo.

Lovorjev list torej ni tista začimba, ki bi si jo kar iz nič zaželeli in se sredi dneva spomnili nanjo. Je pa zagotovo tista, ki mora romati v lonec, kadar jedi nekaj manjka. Je tista pika na i in nepogrešljiv del celote. In še nasvet. Liste hranite v neprodušno zaprti posodi, najbolje stekleni. Sušeni bodo zdržali do osem mesecev in čeprav bodo videti še čisto uporabni, po pretečenem času njihova zemeljska aroma namreč ne bo več prisotna.

Če boste torej povonjali lovorjev list in si mislili, da ga v lonec dodajate brez veze oziroma iz navade, ker ste to videli početi vašo babico, ga imate verjetno le predolgo pri hiši in je čas, da se odpravite po novo zalogo na tržnico, v trgovino ali na morski dopust.
Preberite še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila za vsak dan

Fotografija: Nikolay Ponomarenko/Getty Images
Datum Objave: 27.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

lovorlovorjev list

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.