Odprta Kuhinja

Vam je zmanjkalo muškatnega oreščka? Nadomestite ga lahko s temi začimbami

Odpri galerijo
A+   A-
Muškatni orešček v jedeh pričara mehkobo in nežnost. Kaj pa storiti, ko nam ga zmanjka?Če ste se ravno lotili kulinaričnega ustvarjanja in nekje na sredini recepta ugotovili, da vam je v omarici z začimbami zmanjkalo muškatnega oreščka, še ni čas za paniko. Je pa pravi trenutek za eksperimentiranje. Aroma omenjene začimbe je sicer precej specifična in ni lahko zamenljiva, vseeno pa lahko zanjo najdemo ustrezen nadomestek, ki bo zadostoval, da recept speljemo do konca, ne da bi na koncu doživeli razočaranje.

Ker muškatni orešček še posebno dobro poudarja okus buče, ki jo te dni uporabljamo v najrazličnejših dobrotah, spodaj naštevamo alternative, ki bodo rešile kulinarične situacije, kot je zgornja.

Klinčki


Tako muškatni orešček kot klinčki so sad dreves, ki rastejo v Indoneziji, ravno zato se med seboj dobro ujamejo tudi v kuhinji. Klinčki so sicer malce bolj pikantni in intenzivni, a se bodo v jedeh prav tako dobro obnesli, če jih bomo dozirali v pravilnih količinah. Predlagamo, da jih zmeljete v kavnem mlinčku, da dobite prah, nato pa ga odmerite štirikrat manj, kot veli recept za količino muškatnega oreščka. Če recept že vsebuje klinčke, pa muškatni orešček preprosto izpustite.

Cimet


Vsi poznamo okus in vonj po cimetu in zdi se, da je precej slajši od muškatnega oreščka. Kadar želimo namesto slednjega tako dodati najbolj znano božično začimbo, jo moramo dozirati v še enkrat manjši količini, kakor bi odmerili orešček.

Garam masala


Če pri roki nimate nobene od zgoraj naštetih začimb, pa se lahko zatečete tudi k začimbnim mešanicam. Garam masala, ki jo zelo pogosto najdemo v indijskih jedeh, se bo odlično obnesla v kombinacijah z vsemi vrstami buč. Razmerja začimb v posameznih mešanicah se precej razlikujejo, večinoma pa vsebujejo cimet, muškatni orešček in klinčke. Včasih je garam masali dodana tudi kumina. V tem primeru jo za nadomestek uporabite le v slanih jedeh.

Kardamom ali ingver


Ti dve začimbi lahko odlično nadomestita muškatni orešček, bosta pa nekoliko spremenili pričakovani okus jedi. Ingver bo brbončice spodbudil s pikantnostjo, kardamom pa bo pričaral nekoliko temačno, bolj umirjeno aromo. Oba okusa bosta v jedeh prišla precej do izraza, zato ju ne uporabljajte, če omenjenih začimb sicer ne marate preveč.
Preberite še: Če naredite to, bo soda bikarbona še bolj učinkovita

Fotografija: Besjunior/Getty Images

 
Datum Objave: 8.11.2021 ob 08:11

Več iz te teme:

cimetingverkardamommuškatni oreščekorešček

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.