5 stvari, ki jih morate vedeti o zeliščih iz trgovine

Se tudi vi iz trgovine velikokrat vrnete z lončki svežih zelišč?

Med nakupovanjem našo pozornost v trgovini velikokrat osvojijo majhni lončki zelišč. Prikupne male rastline na svojo priložnost navadno čakajo na oddelku s sadjem in zelenjavo in velikokrat si ne moremo kaj, da jih ne bi vzeli s seboj domov. V kuhinji je nadvse priročno imeti sveža zelišča, a kaj, ko trgovinska le redko dosežejo starost, daljšo od kakšnega tedna.

Vedno smo se spraševali, kaj je narobe z zelišči iz trgovine, oziroma, kaj je narobe z našo skrbjo zanje, saj je navadno življenjska doba zelenih grmičkov precej kratka. No, da jo v prihodnje skupaj z vami podaljšamo, danes razkrivamo vse, kar morate vedeti o zeliščih, ki jih kupite v lončku v trgovini.

Najverjetneje prihajajo z velike farme

Lončki v trgovinah v svoji kratki življenjski dobi niso dobili veliko človeške pozornosti. Zelišča so bila pridelana na velikih rastlinskih farmah, kjer so jih najverjetneje (če na etiketi ne piše, da gre za biološko pridelavo) oskrbovali z umetnimi gnojili, močnimi lučmi in podobnimi pogoji, ki jih vaša kuhinja ne zagotavlja. Njihov rok trajanja je tako kratek zato, ker so namenjena hitri uporabi.

A ni še vse izgubljeno

Kljub ne ravno nežnemu ravnanju z rastlinicami, dokler niso prišle v vaš dom, še ni nujno, da bodo držale le en teden. Le malce več dela bomo morali vložiti vanje. Ena večjih težav teh malih grmičkov je navadno prenaseljenost lončka. Ker na farmi v lonček posadijo preveč sadik, da bi grmički bili videti bolj košati in zdravi, v zemlji hitro nastane gneča in zmanjka rudninskih snovi, ki jih rastlina potrebuje za rast. Zato je pomembno, da rastline, ki jih prinesete iz trgovine, presadite vsako v svoj lonček, ki naj bo dovolj globok, visok in širok.

Zalivanje

Zemlja v lončkih zelišč je navadno zelo suha. Voda namreč iz tako malih lončkov kaj hitro izhlapi, zato je pomembno, da skrbite, da je rastlina dobro zalita. Najbolje je, da jo konkretno zalijete vsakih dva do tri dni. Vlažnost preverite tako, da v zemljo potisnete prst.

Redno obrezovanje

Mnogi zelišča, ko jih prinesejo iz trgovine, najprej pustijo rasti nekaj dni. A naj vam sporočimo pomembno novico! Kuhinjska zelišča niso sobne rastline, zato jih je potrebno redno obrezovati ali trgati. Bolj, ko jih boste obirali, bolj bodo rasle.

Preberite še: Češnje: peclji in koščice niso za v smeti

Ne bodo trajale večno

Kot smo že omenili, ne gre za trajnice, zato se moramo že ob nakupu sprijazniti, da ne bodo trajale večno. Na primer bazilika, peteršilj in koriander bodo počasi zacveteli in ko bo nastopil njihov čas, naredili semena. Če najdete slednje, jih shranite ter ob novi sezoni posadite v lončke. Bazilikina semena lahko uporabite tudi za začimbo, na primer dodajte jih v jogurt, kot sicer dodajamo chia semena.

Morda pa vam uspe dlje obdržati kakšen rožmarin ali druge bolj odporne dišavnice. Te bodo najverjetneje zrasle tako zelo, da jih boste s časoma mogli presaditi na vrt, kjer bodo nastali pravi dišeči grmi.

Zanimivo: Koronavirus poskrbel za baby boom ježev

Fotografija: Silvia Cozzi/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed