5 stvari, ki jih nikoli ne naredite z aluminijasto folijo

Aluminijasta folija je v kuhinji nadvse uporabna. Pri nekaterih opravilih pa se moramo njeni uporabi raje izogniti.

Skoraj v vsaki kuhinji najdemo zavitek aluminijaste folije. Na zalogi jo imamo za takrat, ko je treba pokriti pripravljeno solato za piknik. Za primere, ko v pečici pečemo slanino, da lahko obložimo pekač. Za takrat, ko z njeno pomočjo čistimo žar. In še za kakšen primer.

Čeprav je tako vsestransko uporabna, pa ni primerna za vsa kuhinjska opravila. Zato spodaj preverite, česa z aluminijasto folijo nikoli ne smete narediti.

Uporaba v mikrovalovni pečici

Kot že ime pove, mikrovalovna pečica sproža valovanje, ki segreva hrano. V njej lahko pogrejemo marsikaj, celo velika večina plastičnih posod bo zdržala v njej. Z aluminijasto folijo pa je drugače. Svetleča površina bo namreč odbijala valovanje, kar pa lahko sproži pravi pravcati požar in kuhinjsko katastrofo.

Peka piškotov

Bliža se čas praznične peke piškotov. Da se ne bi prijeli pekača, slednje največkrat obložimo s papirjem za peko, kadar ga ni pri roki, pa se mnogim zdi dobra alternativa aluminijasta folija. Že res, da ta sme v pečico in nima težav z visokimi temperaturami, a vročino vseeno veže nase, zato se vam lahko zgodi, da bodo spodnji deli piškotov zažgani, če se bodo pekli na foliji.

Oblaganje pečice

V teh časih lahko na spletu najdemo nešteto trikov ali bližnjic in pri kuhinji ni nič drugače. Še posebej veliko je takšnih, ki nas učijo, kako se izogniti ali si olajšati kuhinjsko čiščenje. Prebrali smo že članek, da je dno pečice pametno obložiti z aluminijasto folijo, češ da pečice na ta način ne bo treba pomivati. Nikar ne poizkušajte tega. Kot smo že omenili, folija nase veže visoke temperature in pečico lahko pregreje. Ta potem nikoli več ne bo pekla enakomerno kot prej.

Živila z veliko kisline

Aluminijasta folija se ne razume s kislinami. Ko je nekaj časa v stiku z njimi, reagira in izgubi svojo trdnost. Vanjo zato ne zavijajte živil, ki so posebej kisla. Polovice paradižnika, na primer. Lahko ga sicer ovijete v folijo za nekaj ur, izogibajte pa se daljšemu stiku kisline s folijo, saj bo slednja postala mehka.

Enkratna uporaba

V kuhinji pa želimo delovati tudi trajnostno in kar se da ekološko, zato se enkratni uporabi folije izogibajmo. Velikokrat jo uporabimo le za prekrivanje krožnikov in skled, katerih vsebina čaka, da jo čez kratek čas zaužijemo. Takšni kosi folije so primerni za ponovno uporabo, zato jih zložite in shranite za prihodnjič.

Preberite še: Puhast italijanski kolač, narejen kar brez tehtanja

Fotografija: cirano83/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed