Če bi vas te stvari v kuhinji videl početi sanitarni inšpektor, bi bil zgrožen

Gre za popolnoma vsakdanje napake, ki jih včasih zagrešimo vsi, če pa bi nas zalotil sanitarni inšpektor, bi bili okregani.

Kuhinja je prostor, kjer je čistoča še posebno pomembna. Veliko je stvari, na katere moramo biti zaradi možnosti okužbe zelo pozorni. Nihče se namreč ne bi rad zastrupil ali kako drugače ponesrečil v kuhinji, na nekatere stvari pa moramo biti še posebej pozorni. Kulinarični portal TheKitchn se je pogovarjal s sanitarnim inšpektorjem Robertom Acquisto, ki je izpostavil spodnje napake, ki jih v kuhinjah nikakor ne tolerira.

Ugibanje, ali je jed gotova

Ta napaka nas lahko stane življenja, pravi inšpektor. Poizkušanje mesa, jajc ali podobnih živil, ki so lahko okužena z nevarnimi bakterijami, je namreč nevarno početje. Raje kupite termometer in tako preverite, ali so se živila dovolj toplotno obdelala, da jih lahko zaužijete.

Neumivanje rok

Huda napaka! Z rokami se dnevno dotikamo vseh mogočih površin, na katerih so virusi in bakterije. Slednjih si seveda ne želimo nositi v usta ali jih prenesti na živila. Zato še enkrat ponavljamo: vsakič, preden stopite v kuhinjo, umijte roke!

Pozabljanje živil izven hladilnika

Živila, ki jih uporabljate med kuhanjem, sproti vračajte v hladilnik. Če jih puščate zunaj, bodo spremenila temperaturo. To je zlasti nevarno če kuhate z zamrznjenimi stvarmi, ki jih po tem, ko se odtalijo, nikar ne smete vrniti v zamrzovalnik. Pa tudi jajca, meso in podobna živila so nadvse občutljiva na spremembo temperature.

Uporaba golih rok

V restavracijah imajo kuharji in njihovi pomočniki obvezno nadete rokavice. A ker jih vi najverjetneje doma ne boste nosili, naj vam zaupamo trik. V mislih se obnašajte, kot da jih nosite. In ko boste pomislili, da je čas, da bi jih sneli, je čas, da umijete roke.

Mešanje spornih živil

Nikoli, ampak res nikoli, mesa ne režite na isti deski, kakor ostala živila. V kuhinji imejte vedno vsaj dve, enako pravilo pa velja pri nožih, kuhalnicah in podobnih pripomočkih!

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitro in enostavno s pridihom jeseni
Na Delo in dom preberite: Jerneja Jošar: Kisanje zelja in druge zelenjave s pomočjo bakterij

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed