Devet najbolj umazanih kuhinjskih kotičkov po mnenju zdravstvenega inšpektorja

V naših kuhinjah se je danes znašel inšpektor.

Gotovo ste že gledali Ramsayevo oddajo, kjer chef v restavracijskih kuhinjah išče napake. Marsikdaj smo se zgrozili ob prizorih, kaj vse se skriva v zaodrju na videz urejenih obedovalnic, a dejstvo je, da se umazanija skriva prav povsod. In imamo jo tudi doma, čeprav se nam zdi, da je vse čisto in pospravljeno.

Vsak dan namreč zagrešimo kar nekaj higienskih napak, je za portal The Kitchn povedal zdravstveni inšpektor Rob Acquista. To so deli kuhinje, kjer se skriva največ bakterij, dodajamo pa tudi inšpektorjeve nasvete, kako preprečiti njihovo gostovanje v našem domu.

Vrata hladilnika

Če v hladilniku nimate termometra, si ga čim prej priskrbite, pravi Acquista. Vrata hladilnika so namreč zaradi neprestanega odpiranja in zapiranja najbolj na udaru. Tako temperatura v hladilniku hitro poskoči nad pet stopinj Celzija, kakršna je meja za razvoj večine bakterij. Poskrbite, da bo v vašem hladilniku temperatura vedno nižja, na vrata hladilnika pa postavite živila, ki so najbolj odporna na kvarjenje.

Rezalna deska

Razpravljali smo že o tem, ali je bolj varna lesena ali plastična deska, naše ugotovitve pa lahko preberete tukaj. V vsakem primeru pa je deska najbolj nevarna takrat, ko eno samo uporabljate za različna živila. Poskrbite, da boste za različna živila uporabljali različne deske, najpomembneje pa je, da mesu namenite popolnoma svojo.

Gobica za pomivanje posode

Samo pomislite: topla voda, ostanki hrane, sušenje na sobni temperaturi. Gobice so pravi raj za razvoj bakterij, a čeprav uporabljate detergent, ta nikakor ne prežene vseh. Ko torej uporabite gobico za miljenje, posodo nujno splaknite z vročo, če ne celo vrelo vodo. Tako boste dezintificirali posodo, nato pa z vrelo vodo dobro oprhajte še gobico.

Kuhinjske krpe

Če ste jo ravno potegnili iz pralnega stroja, je varna. Če pa z njo že dva dni brišete sicer čisto posodo, so se med sušenjem na zraku v njej morda že razvile bakterije, ki jih ne želite zanesti na svoj krožnik. Če niste uporabili sveže krpe, posodo raje posušite na zraku, pravi inšpektor.

Kuhinjsko korito

Seveda je umazano, če je v njem prej počivala umazana posoda. Zato poskrbite, da ga čim večkrat razkužite, še posebej pa bodite pozorni, preden v koritu perete sadje ali trebite solato.

Ročaji in kljuke

Prav vse kljuke in ročaji so pravi magnet za razvoj bakterij. Zato bodite pozorni, da se jih med pripravo hrane čim manj dotikate. Najbolje bo, če si roke operete vsakič, preden poprimete za omarico, enako pa storite tudi po tem, ko jo zaprete.

Tla

Tudi če nimate namena jesti s tal, kar gotovo ni v vaši navadi, morajo biti tla čista, pravi inšpektor. Zato vedno pazite, da po končanem kuhanju na tleh ne ostanejo drobtinice hrane. Te bodo namreč v vašo hišo privabile mravlje in podobne nepovabljene goste, ki se jih boste težko odkrižali.

Priporočamo: Kako pregnati molje iz kuhinjskih omaric

Ostanki hrane

Kot verjetno že veste, v našem uredništvu zagovarjamo recikliranje hrane in čim manjšo količino kuhinjskih odpadkov. A ko želite kosilo prihraniti za kasneje, bodite pozorni na higieno. Po končanem obroku ostanke vedno takoj pospravite v hladilnik ali skrinjo.

Notranjost bele tehnike

Pečica, mikrovalovka, pomivalni stroj in še kaj. Čeprav hrane ne odlagate direktno na njihovo površino, kuhinjske pomočnike vedno obrišite in razkužite, saj ne želite, da se v njih razvijejo bakterije, kajne?

Priporočamo: Tereza Poljanič: Pri izbiri sestavin moramo biti pikolovski

Fotografija: Unsplash

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana