Kuhinjske zagate, ki jih, presenetljivo, lahko reši čistilo za steklo

S čistilom za steklo se lahko poleg umazanih steklenih površin lotite tudi marsikatere druge kuhinjske zagate.

Ne glede na to, kako velika je vaša domača zaloga čistil, si upamo trditi, da je čistilo za steklo gotovo del nje. Razpršilka z običajno modro tekočino je nekakšen temelj vsakega urejenega doma in jo imamo vedno pri roki, tudi če oken ne čistimo prav pogosto. Z njo pa se lahko lotimo tudi marsikatere druge kuhinjske težave. Spodaj naštevamo nekatere izmed njih.

Odstranjevanje madežev z oblačil

Ste se med pripravo slastnega kosila popackali? Madeži, ki jih puščajo nekatera živila, so lahko zares trdovratni, pomembno pa je, da se čim prej lotite njihovega odstranjevanja. Na pomoč vam v tem primeru lahko prihiti čistilo za steklo. Popršite ga na madež in pustite učinkovati 20 minut. Nato vse skupaj sperite s hladno vodo.

Čiščenje tal

Čistilo za steklo se lahko odlično obnese tudi kot zamenjava čistila za talne površine. Kadar vam ga zmanjka, ga malce razredčite z vodo in uporabite na način, kot bi sicer uporabili slednjega. Brez težav bo očistil keramične ploščice, laminat in vinil. Pazljivi pa bodite pri parketu in kamnu, kjer raje uporabite čistilo, ki je posebej namenjeno tem materialom.

Premikanje težkega kuhinjskega pohištva

Kadar morate v kuhinji premakniti kakšno omarico ali na primer hladilnik, potrebujete kar nekaj moči, premikanje težkih kosov pa lahko pusti posledice na podu. Preden se lotite premikov, po tleh poškropite čistilo za steklo, ki bo zmanjšalo trenje. Pohištvo bo po njem lepše drselo, seveda pa pazite, da na spolzkih tleh ne zdrsnete vi.

Odganjanje insektov

Večina čistil za steklo ima precej močan vonj, ki ga insekti nimajo preveč radi. Zato je, sploh v toplejši polovici leta, uporaben tudi kot nekakšen repelent. Poškropite ga po zunanjem okvirju oken in vrat in pustite, da se posuši. Žuželke se bodo ob njegovem vonju raje obrnile in šle veselje poiskati v kakšno drugo hišo.

Loščenje nakita

Čistilo za steklo pa nam lahko pride prav tudi pri loščenju nakita. Z leti nošenja dobi patino in izgubi lesk, slednjega pa mu lahko povrnete ravno z nekaj kapljicami našega čistila. Poškropite ga na kos vate in z njo podrgnite po prstanu ali verižici. Kmalu boste opazili, kako se nakitu ponovno vrača sijaj.

Preberite še: 5 stvari, ki jih nikoli ne naredite z aluminijasto folijo

Fotografija: Suntorn Somtong/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana