Na kaj vse ne smete pozabiti med urejanjem letne kuhinje

Kuhanje zunaj omogoča sproščen pristop, uživanje na svežem zraku ter druženje z gosti že med kuho.

Letne kuhinje so zadnja leta zelo priljubljene, predvsem zaradi praktičnosti in družabnega vidika. Uredimo si jo lahko na vrtu, terasi ali pa v pomanjšani različici tudi na balkonu. Pri umestitvi v prostor je treba paziti na primerno zračenje, požarno varnost in dovolj sence, ki jo lahko zagotovimo s pergolo, senčili ali večjimi drevesi.

Pri zasnovi letne kuhinje bodimo pozorni tudi na osvetlitev, vtičnice za hladilnik in druge električne naprave. Korito in pipa naj bosta primerna za zunanjo uporabo in odporna na temperaturne spremembe.

Pult

Letna kuhinja naj ima trpežen pult, narejen iz kamna ali betona, ki ima lahko že vgrajen umivalnik, omarice in celo hladilnik. Elementi letne kuhinje so lahko tudi iz kovine ali celo lesa, ki pa naj bo za optimalno uporabnost primerno obdelan. Materiali naj bodo odporni na temperaturne spremembe v različnih letnih časih in se medsebojno barvno ujemajo.

Kuhališče

Najpomembnejši gradnik vsake kuhinje je kuhališče; pa naj bo to žar, odprto ognjišče ali peč. Ponudba žarov je zelo pestra, od preprostih modelov za enkratno uporabo do profesionalnih izvedb, v katerih se da speči celo torto. Ob nakupu velja pomisliti na stalnost uporabe, enostavnost čiščenja in količino dima, ki ga žar oddaja.

Priporočamo še: Nakup žara: katerega izbrati

Trenutni trendi na področju oblikovanja letnih kuhinj so zelo minimalistični, linije so izčiščene, materiali pa preprosti in naravni. Preproste linije elementov dopolnjujejo dekorativni dodatki v industrijskem slogu, velik poudarek pa je mogoče opaziti na osvetlitvi s svetlobnimi verigami.

Naslovna fotografija: Thinkstock

 

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana