Najboljši triki za vaš pomivalni stroj

Spet smo pri pomivanju.

Tako kot po dežju vedno posije sonce, tudi po kuhanju sledi pomivanje posode. Na srečo nam največkrat na pomoč priskoči pomivalni stroj, zaradi katerega je pospravljanje kuhinje veliko lažje. A čeprav večino dela opravi sam, lahko k njegovemu boljšemu delovanju prispevamo tudi mi.

Preverite, s kakšnimi triki boste delo olajšali sebi, pa tudi svojemu pomivalnemu stroju.

Posodo naj pomije pomivalec

Marsikdo od nas je vajen, da posodo pred odlaganjem v pomivalni stroj, najprej spere do čistega. Naj vam povemo, da to ni potrebno. S posode le odstranite ostanke hrane ter jo položite v pomivalni stroj. Detergent bo namreč bolje deloval na umazani posodi ter jo dobro razkužil.

Pomivalni stroj ni le za posodo

Pomivalni stroj vam lahko na pomoč priskoči tudi pri pomivanju drugih predmetov, ne le posode. V njem lahko pomijete tudi plastične otroške igrače, plastične pregrade predalnikov, silikonske podstavke in ne boste verjeli, tudi kape s ščitnikom bodo iz stroja prišle kot nove. Seveda pa slednjih ne operite skupaj s posodo, temveč posebej.

Gor ali dol?

Večno vprašanje – bo stroj bolj učinkovito pomil kozarce obrnjene navzgor ali navzdol? Na portalu The Kitchn so prepričani, da bo stroj bolje oskrbel posodo, ki je obrnjena proti tlom. Izjema pa so vilice, noži in žlice. Te naj bodo vedno obrnjene navzgor.

Kje začeti?

Najprej napolnite spodnji predal, oba predala pa pričnite nalagati od zadnjega dela proti prednjemu. S tem boste optimizirali prostor v pomivalcu, prav tako pa se boste izognili morebitnim razbitim krožnikom in skodelicam.

Kam s skodelicami

Skodelice za kavo, posodice za kosmiče in podobna posoda sicer ne zasede veliko prostora in lahko bi jo postavili kamorkoli, a za najboljše čiščenje priporočamo, da jo postavite v spodnji del pomivalca. Curki vode bodo tako posodice najbolj učinkovito pomili.

Pribor

Zložite tako, da podobne oblike postavite skupaj. Noži naj bodo torej na enem mestu, vilice na drugem in tako naprej. Tako si boste delo olajšali tudi potem, ko boste čisto posodo želeli zložiti iz stroja, saj vam je ne bo treba ponovno sortirati.

In še …

Nikar ne pozabite, da je vsake toliko časa dobrega čiščenja potreben tudi vaš pomivalec. Ker ga dan za dnem zasuvamo z umazanijo, se tudi v njem sčasoma zaredijo bakterije. Teh se boste znebili tako, da v pomivalni stroj vlijete nekaj meric kisa in žlico citronske kisline ter ga praznega zaženete.

Priporočamo še: Odličen recept za segedin

Fotografija: Gettyimages

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed