Pet vsakdanjih napak, ki vam otežujejo vzdrževanje urejene kuhinje

Vsi jih po malem počnemo.

Pospravljanje kuhinje ni ravno zabavno opravilo, a kljub temu se mu nikakor ne moremo izogniti. Lahko pa si ga olajšamo. Tokrat izpostavljamo pet glavnih napak, ki jih počnemo prav vsi, z vsako pa se korak za korakom oddaljujemo od urejene, pospravljene in čiste kuhinje. Hitro preverite, če lahko za katero od spodnjih okrivite tudi sebe!

Oh, ta posoda!

Seveda vemo, da gre za najbolj osnoven nasvet, a posoda, ki se nabira v koritu, za seboj povleče cel kup drugih nečistoč. Če pot do korita ni čista, bomo težko sproti ustvarjali red. Zato si moramo najprej obljubiti, da se bomo v prihodnje umazane posode znebili takoj po obroku.

Čistila

Kako urejen je naš dom, bomo ugotovili po tem, kako je videti naša zbirka za čiščenje. Če imate v domovanju predal ali košaro, kjer lahko najdete nešteto na pol praznih embalaž čistil za vse možne površine, zraven pa leži še nekaj uporabljenih gobic, za katere niste prepričani, ali ste jih slučajno že uporabili v kopalnici, ne moremo reči, da gre za dober začetek. Priporočamo, da nekaj čistil hranite kar pod kuhinjskim koritom. Če bodo na dosegu roke, seveda imamo v mislih tista, ki jih zares pogosto uporabljate, se boste čiščenja lotili pogosteje, pa tudi lažje. In zavrzite stare gobice!

Krama, krama, krama

Kuhinjski pult je med drugim površina, kamor lahko postavite toasterje, sokovnike in podobne kuhinjske pomočnike. A vsak od njih zasede lep kos prostora in če ga ne uporabljate vsak dan, ga pospravite. V nasprotnem primeru se bosta na njem nabirala prah in maščoba in tako bodo pomočniki kar naenkrat postali le še ena površina, ki jo morate redno zdrgniti. Dodatnega dela pa si v kuhinji, ki je že tako prostor, ki zahteva veliko energije, ne želimo. Prav tako se v kuhinji izognite vazam, kipcem in drugim nepotrebnim predmetom.

Razmetane omarice

Ne glede na to, ali ima vaša kuhinja veliko ali malo prostora, mora biti notranjost omaric urejena. Znebite se na pol porabljenih škatel kosmičev, ki jih vaši otroci ne marajo, niti ne shranjujte sestavin, ki jih ne uporabljate pogosto. Preveč zaloge v kuhinji bo namreč vašo glavo le obremenilo z nepotrebnimi podatki, ki nas že izven kuhinje preveč obremenjujejo. Naj bo notranjost omaric pregledna, uredite jo tako, da boste za vsako stvar vedeli, kam sodi.

Perfekcionizem

Bolje je takoj pospraviti malo, kot pa pospravljanje odlašati na jutri, pojutrišnjem ali konec tedna, češ, da se boste takrat zadeve lotili bolj temeljito. Ne trudite se s perfekcionizmom, ni nujno, da se kuhinja sveti prav vsak dan. Raje na hitro pospravite ostanke kosila in tako boste, ko boste našli čas, za konec tedna na primer, veliko hitreje opravili še generalno čiščenje.

Priporočamo še: Pita s šparglji in kozjo skuto

Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchn

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed