Preverite, kakšen pribor imate doma

Fotografija: ronstik/Getty Images

Jedilni pribor sicer večinoma daje vtis, da je iz srebra, a to najverjetneje ne drži. Tako prevrite, iz katerega materiala je narejen.

Ste letos že opravili spomladansko čiščenje? Če je vaš odgovor da, ste tudi kuhinjo že pospravili, če ne, pa vas sezonsko zračenje predalov in omaric najverjetneje še čaka. Gotovo boste pobrisali prah, ki se je sčasoma nabral v notranjosti, pregledali datume rokov trajanja na embalažah v shrambi, zavrgli pretečene izdelke, poiskali odkrušene krožnike in prevetrili gospodinjske pripomočke. Tudi pribor, seveda.

In ko smo ravno pri priboru. Veste, kakšnega imate doma? Pregovor, da se nekateri ljudje rodijo s srebrno žlico v ustih verjetno poznate, pa veste, iz kakšnega materiala so žlice in vilice, s katerimi jeste vi? Danes se bomo naučili, kako na hitro preverimo, ali gre za pravo srebro ali druge materiale, ki le izgledajo kot srebro. Trik je tako enostaven in subtilen, da ga lahko uporabite tudi v trgovini, ko pribor nakupujete. Prav vam bo prišel sploh takrat, ko se boste v kakšni starinarnici navduševali nad vintage srebrnimi žlicami in želeli preveriti njihovo dejansko vrednost.

V trgovino z magnetom

Kot pišejo na portalu Sauthern living, bomo razliko v materialu lahko potrdili že, če se lotimo poliranja pribora. Srebrnini bomo lahko precej zlahka povrnili sijaj, zgolj posrebrenim žlicam in vilicam pa tega ne bo mogoče vrniti. Če želimo, da bi se ponovno svetile, bi jih bilo treba ponovno prevleči s premazom. Obstaja pa še bolj preprost test, ki nam bo potrdil avtentičnost.

Pravo srebro bo imelo navadno drobno odtisnjen pečat. Prepoznali ga bomo po številki 925. Če pa oznake ne najdete, avtentičnost lahko preverite tudi z magnetom. Slednji se namreč ne bo prilepil, saj ta kovina ni magnetna. Če ne gre za srebrn pribor, krožnike ali tudi nakit, se bo magnet pritrdil na material, ki je najverjetneje železo ali kakšna druga kovina.

Preberite še: Tako preprečite, da bi se oblačila in prostor med kuhanjem navzeli vonja po hrani

Fotografija: ronstik/Getty Images

Deloindom.si: Najbolj dišeče cvetlice, ki jih letos morate zasaditi na vrt
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana