Shramba naj bo vedno urejena

V hiši ali stanovanju, ki nima shrambe, si omislimo omaro v kuhinji ali na hodniku, saj je klet malce od rok; živila, na primer moko in kašo, prepakiramo in spravimo v zaprte, po možnosti prozorne posode.

Shramba je eden tistih prostorov v domu, za katerega se nam v (pre)majhnem stanovanju zdi, da jemlje preveč prostora, po drugi strani pa jo pogrešamo vsakič, ko poskušamo narediti red v kuhinji, pa nam ne uspe, saj stvari preprosto nimamo kam dati.

Večina hiš ima shrambo, prav tako so jo imeli starejši bloki, potem so prišla leta gradnje brez tega skritega, a izjemno koristnega prostora. V novih blokih jih znova delajo.

Kdor je nima, se znajde po svoje, morda je prostor za kakšno dodatno omaro v kuhinji ali na hodniku, sicer je treba kotiček za zalogo živil narediti v kleti. Kar seveda ni tako zelo priročno, saj je treba po vsako konzervo ali kilogram krompirja po stopnicah dol in gor.

Ne glede na to, kje v hiši ali stanovanju je naša shramba, jo velja čim bolj urediti. Tako ne bomo slabe volje vsakič, ko bomo odprli vrata.

Vanjo sodijo živila, kuhinjski pripomočki, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno, ter zaloge hrane. Poleg svežih živil, kot sta krompir in čebula, vanjo spravimo večje količine obstojne hrane, na primer testenine, riž, kaše, sladkor in moko pa seveda konzerve in shranke, ki smo jih pripravili med vrtnarsko sezono.

Sistematično zlaganje

Živila, ki jih kupujemo v embalaži, na primer moko, kaše, riž, kosmiče in podobno, je najbolje spraviti v prozorne posode z dobrim pokrovom. Kupimo lahko lične steklene, lahko tudi plastične posode za shranjevanje. Pomembno je, da so dobro zaprte, tako bodo živila ohranila svežino pa še varna bodo pred molji, ki se radi naselijo v shrambi. Če so posode prozorne, se vidi vsebina, zato bo tako še lažje vzpostaviti red. Na police zlagamo po določenem sistemu, na primer živila z daljšim rokom trajanja zadaj, hitreje pokvarljiva spredaj. Na posode z živili, ki ne gredo hitro v porabo, označimo rok trajanja in vsebino. Čeprav je večina živil razpoznavnih, riž na primer težko zamenjamo s čimer koli, pa se pri nekaterih hitro zmotimo. Označimo zlasti različne vrste moke, kaše in zrnja. Težko je na primer prepoznati pšenična in pirina zrna, podoben je tudi ješprenj.

Za živila v manjših embalažah, na primer začimbe, si omislimo škatle ali košare. Poskrbimo, da bo shramba zmeraj urejena, če se kaj polije ali razsuje, sproti počistimo.

Preberite še: Devet nasvetov, da bo vaša shramba kot iz škatlice

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana