Stvari, ki jih očistimo tako, da jih postavimo na sonce

Sončni žarki so lahko odlični čistilci. Te predmete je priporočljivo očistiti na sončni svetlobi.

Te dni se sonce sicer skriva, a že naslednjič, ko bo posijalo, lahko njegovo moč izkoristimo za pomoč pri čiščenju in razkuževanju kuhinje. Marsikdo namreč ne ve, da lahko sončna svetloba odlično očisti nekatere kuhinjske predmete. Pomagala nam bo odstraniti neprijetne vonjave, spore različnih plesni, s pomočjo UV žarkov pa pripomočke tudi razkužila. Spodaj naštevamo stvari, za katere priporočamo, da ob naslednjem lepem vremenu prve romajo na sonce.

Kuhinjski smetnjak

Nihče ni prav navdušen nad čiščenjem smetnjaka, saj je ta velikokrat ves lepljiv ter ima neprijeten vonj. Najbolje bo, da se ga najprej lotimo z vodo in detergentom za pomivanje posode, nato pa ga postavimo na sonce. Na ta način se bo hitro posušil, hkrati pa se bomo končno znebili neprijetnega vonja, ki se je nekako zažrl v plastiko.

Posode za shranjevanje hrane

Skoraj ne bi verjeli, a v resnici se bakterije zaredijo tudi v plastiki. Plastične posode, v katere pakiramo malico za v službo, so lahko pravo malo gnezdo teh majhnih bitij. Znebili se jih bomo tako, da jih po pomivanju postavimo na sonce. Sončni žarki jih bodo s pomočjo UV svetlobe razkužili. Če jih prej poškropimo z limonovim sokom, pa nam jih bo s pomočjo sončne svetlobe uspelo tudi razbarvati.

Deske za rezanje

Plastične deske za rezanje se bodo na soncu razkužile po podobnem principu kot plastične posode zgoraj. Pri lesenih stoodstotne učinkovitosti ne moremo obljubiti, kljub temu, pa priporočamo, da jih postavite na sonce. Čeprav sončni žarki morda ne bodo dosegli prav vseh bakterij, ki se lahko naberejo v lesu, pa bodo zagotovo preprečili, da bi se te množile. Na sončni svetlobi se bodo namreč deske hitreje posušile, vsi pa vemo, da so vlažni kotički nadvse priljubljena domovanja za bakterije.

Vrečke za večkratno uporabo

Vzamete vrečko od doma, ko se namenite v trgovino? Pohvalno! Vedeti pa morate, da je takšne vrečke vsake toliko časa priporočljivo tudi razkužiti. Če imate tiste iz blaga, je najbolje, da jih postavite v pralni stroj, plastične pa naj romajo na sončno razkuževanje.

Police in predali iz hladilnika

Hladilnik je dobro vsake toliko počistiti, še posebej po praznikih, ko smo ga dodobra izmučili. Da bi bilo čiščenje kar najbolj učinkovito, priporočamo, da jih, ko pomijete posamezne predale in police, za nekaj ur postavite na sonce, da jih razkužite in odstranite neprijetne vonjave.

Preberite še: Tedenski jedilnik: porabimo ostanke velike noči

Fotografija: Getty Images/a_Taiga

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana