Ta tekočina, ki jo navadno zavržemo, je odlično čistilo, ki ga je škoda zliti v lijak

Fotografija: DragonImages/Getty Images

V azijskih državah to tekočino s pridom uporabljajo za pomivanje posode.

Riž se pogosto znajde na naših jedilnikih. Čeprav izhaja z drugega konca sveta, smo ga zaradi njegove preproste priprave in odlične kalorične vrednosti tudi v Evropi vzeli za svojega. Pripravljamo ga na različne načine. Poleg klasičnih rižot ga vključujemo celo v nekatere tradicionalne jedi, ki so značilne za našo okolico, kot so čufti, polnjene paprike, sarme in podobno.

Pri rižu se poleg tega, na kakšen način ga pripraviti, pogosto pojavi dilema, ali ga je pametno pred začetkom toplotne obdelave oprati. Seveda smo vprašanje raziskali tudi na našem portalu in prišli do zaključka, da ga pred kuhanjem rižote, kjer je za kremasto teksturo presežek škroba dobrodošel, ne bomo spirali. Kadar pa se riž pojavlja kot priloga ali pa v kakšni drugi vlogi, ga je dobro postaviti pod pipo in malce premešati. Ali pa ga oprati kar v posodi, polni hladne vode. Na ta način se bomo znebili odvečnega škroba in zrna se tako ne bodo lepila skupaj.

Riževa voda namesto detergenta za posodo

Verjetno se sprašujete, zakaj se pogovarjamo o rižu, če smo vas z naslovom tokrat povabili k odkrivanju čudežnega čistila. No, ravno voda, v kateri ste spirali riž, je odličen detergent za pomivanje posode, brisanje pulta in podobnih površin. Škrob v njej jo namreč naredi nekoliko abrazivno. Drobna zrnca bodo umazanijo s podlage tako odstranila kot za malo malico. Riževa voda je nekoč v azijskih kuhinjah nadomeščala detergent za pomivanje posode. Še danes pa jo često uporabljajo za čiščenje voka, na primer.

Prihodnjič, ko boste spirali riž, vodo ujemite v posodo, jo shranite v stekleničko in imejte na zalogi za takrat, ko boste potrebovali blago čistilno sredstvo. Na ta način boste ravnali zelo trajnostno in ekološko. Seveda pa vas moramo opozoriti, da riževa voda ne bo učinkovita v boju z maščobo. Razmaščevalne moči namreč nima.

Preberite še: Sarme iz pečice na nov način

Fotografija: DragonImages/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana