Tega nikar ne počnite z gobico za pomivanje posode

Gobice za pomivanje posode so eden tistih predmetov v kuhinji, ki se jih ne maramo dotikati preveč.

V kuhinji so gobice za pomivanje posode nujno zlo. Čeprav niso prijetne na pogled niti na dotik, jih pač nujno potrebujemo, če želimo ohranjati ustrezno higieno. Uporabljamo jih za pomivanje posode, čiščenje kuhinjskega pulta in drugih površin. Obstaja pa nekaj kuhinjskih opravil, ki se jih ne gre lotiti z gobico. Spodaj naštevamo stvari, ki jih z njo ne smemo početi.

Ne uporabljajte je dlje od enega tedna

Edina rešitev, da gobice za pomivanje posode ne bi postale leglo bakterij, je, da jih redno menjujemo. Priporočljivo je, da posamezno zamenjamo po tednu uporabe, če smo z njo pomivali vsak dan. Če se z njo rokujemo redkeje, jo lahko obdržimo tudi dva tedna. Ker je veliko časa vlažna, je pravi raj za razvoj mikroorganizmov, ki jih nikakor ne želite raznesti po posodi in kuhinjskih površinah.

Z njo ne čistite površin, kjer je bilo odloženo meso

Ravno zato, ker so vlažne gobice odličen kraj za razvoj bakterij, z njimi nikoli ne čistimo površin, kjer je bilo odloženo meso. Razen, če nameravamo po uporabi gobico zavreči v smeti. Sicer pa si ne smemo privoščiti, da bi z gobico počistili tekočine, ki so kapljale s kosa mesa, kasneje pa bi se z isto lotili še pomivanja posode.

Ne uporabljajte iste za različna opravila

Gobice je priporočljivo ločevati med seboj. Ena naj bo namenjena pomivanju posode. Druga naj bo v uporabi za brisanje pulta, tretja za odstranjevanje madežev s steklokeramične ali indukcijske plošče. Skratka, nikar ne uporabljate ene same za vsa različna kuhinjska opravila, saj boste tako po kuhinji le raznašali bakterije.

Ne puščajte je v lijaku

Zelo je pomembno, da gobico med posamezno uporabo osušite. Ko končate kuhinjska opravila, jo vedno temeljito izperite pod vročo vodo, ožemite in odložite na cedilo ali drugo površino, kjer se bo posušila. Naj ne čaka v lijaku, kjer bo nase ves čas vlekla vodo in z njo tudi umazanijo, ki je v njej.

Ne razkužujte je

Morda ste že prebrali katerega od spletnih nasvetov, ki svetuje, da gobico za pomivanje posode vsake toliko razkužimo. To naj bi lahko počeli tako, da jo segrejemo v mikrovalovni pečici, lahko tudi tako, da jo poškropimo z razkužilom. Nobenega od postopkov ne priporočamo, še več, oba odsvetujemo. Raje še enkrat preberite prvi nasvet.

Preberite še: Če hujšate, si lahko občutek lakote potešite s temi prigrizki brez slabe vesti

Fotografija: undrey/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed