Teh delov pečice nikoli ne čistite z namenskim čistilom

Čiščenje pečice je zamudno in zoprno opravilo, zaradi trdovratnih madežev pa se težko izognemo uporabi agresivnega namenskega čistila.

Pene in detergenti za pečico so navadno zelo agresivni in njihova pogosta uporaba za naše zdravje ni ravno koristna. Obstajajo pa tudi deli pečice, ki jih takšno čistilo lahko poškoduje, zato spodaj naštevamo tiste, ki se jim morate pri čiščenju izogniti.

Samočistilna pečica

Sicer ne gre za del pečice, a raje jo izpostavimo na začetku, da se je slučajno ne bi lotili s čistilom, če jo imate doma. Notranjost večine samočistilnih pečic je namreč prevlečena s posebnim slojem, ki ga namensko čistilo lahko poškoduje. Naj še opozorimo, da samočistilne pečice ne gre zamenjati z običajno pečico s funkcijo samočiščenja. Skratka, preden poprimete za detergent, še enkrat preberite navodila, ki ste jih prejeli ob nakupu gospodinjskega aparata, da se izognete morebitni škodi.

Grelni elementi

Vsaka pečica ima na vrhu grelne elemente, ki poskrbijo, da notranjost postane vroča, ko jo vklopimo. Nikar jih ne čistite z namenskim čistilom, saj je to navadno tako agresivno, da jih lahko poškoduje. Še posebej previdno ravnajte okrog matic in tesnil, saj ta lahko popustijo, če jih napadete z abrazivno peno.

Tesnila na vratih

Kot smo omenili v zgornjem odstavku, bodite še posebej previdni na področjih tesnil. Ta so nameščena okoli vrat pečice in temu predelu se z namenskih čistilom izognite. Namesto njega raje uporabite običajen detergent za posodo.

In še to …

Ker je čistilo za pečico agresivno in abrazivno, morate pri njegovi uporabi zavarovati tudi sebe. Kadar ga uporabljate, vedno poskrbite za prezračevanje prostora, da ne vdihujete hlapečih kemikalij. Odprite okna in vklopite napo ali drugo vrsto ventilacije v kuhinji. Uporabljajte gumijaste gospodinjske rokavice, še bolje pa je, če si na obraz poveznete tudi masko. Ko z delom zaključite, pa embalažo čistila shranite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.

Preberite še: Razlog, zakaj bi morali kupiti tablete za pomivalni stroj, četudi ga nimate

Fotografija: IrenaStar/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed