Anuška Cerovšek Beltram: Na vsaki destinaciji lahko doživiš gurmansko razsvetljenje

 

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, najbolje pa skozi kuhinjo spoznavamo tudi države sveta in njihovo kulturo.

Potovanje in kulinarika sta vse bolj tesno povezana svetova, Anuška Cerovšek Beltram pa je tista srečnica, ki se v življenju profesionalno ukvarja z obema. Strast do potovanj in kulinaričnih doživetij namreč že več kot 15 let uspešno združuje z vodenjem turistične agencije STA, hkrati pa z zdravim bistrojem Mala terasa bogati ljubljansko kulinarično ponudbo.

Kulinarika se vse pogosteje tesno prepleta s potovanji. Ali tudi pri vas drži dejstvo, da nove kulture najbolje spoznamo skozi jedi?

Nedvomno gredo potovanja in hrana z roko v roki. Ljudje se v zadnjih letih za destinacije pogosto odločajo zaradi hrane. Kulinarika postaja eden izmed odločujočih dejavnikov za potovanja, temu pa se seveda marsikje prilagaja tudi turistična ponudba.

Prepotovali ste že lep kos sveta. Katero območje vas je do zdaj najbolj presenetilo s kulinarično ponudbo?

Azija, kjer bi izpostavila Tajsko. Tam lahko dobite najboljši pad thai ali zeleni kari. Argentina navdušuje z govejimi steaki, obožujem pa tudi Španijo z značilnimi tapasi. Pa arabski svet in njegovo jagnjetino in Egipt z izjemno pripravljenimi stročnicami. Kot vidite, imam kar težavo izpostaviti eno samo destinacijo.

Kako se lotevate kulinaričnih raziskovanj v tujini, vas vodi nos ali že pred odhodom preverite ponudbo restavracij, ki jih želite obiskati, in se podučite o jedeh, ki jih želite preizkusiti?

Sem človek spontanih odločitev. Običajno si na letalu preberem kakšen dober članek ali pa ob prihodu na cilj pošljem sporočilo prijateljem, ki so tam že bili. Danes je informacij res veliko, hkrati pa so hitro dostopne. Če vem, da imam za raziskovanje malo časa, si rezerviram kakšno ‘food turo’, kjer v zelo kratkem času dobim pregled nad lokalno kulturo hrane. Sicer pa najraje sama odkrivam gurmanske kotičke in se zanašam bolj na vonjave in svoje oči.

Ko iščemo restavracije, radi pobrskamo tudi na Tripadvisorju. Katere spletne strani ali aplikacije bi še priporočili za pravo izbiro restavracij, tržnic, kavarn …

Ob TripAdvisorju še Foursquare, Lonely Planet, Conde Nest Traveller, Meal Sharing, Foodspotting. Kot pa sem že omenila, se najraje prepustim trenutku.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Dejstvo je, da je kulinarika trenutno v modi, in tega se zavedajo tudi lastniki restavracij. Je drago res vedno dobro, ali nas lepi krožniki lahko hitro zvabijo v tako imenovane turistične pasti?

Moram priznati, da mene v restavracijah bolj navdušujejo dizajn in lepi krožniki kot dobra in praviloma draga hrana. Cena ni merilo za pristno lokalno izkušnjo. V Aziji najboljšo hrano dobiš prav na ulici, in to zelo poceni.

Tržnice so gotovo ogledalo lokalne kulinarike in na njih najdemo največjo zalogo barv in okusov. A vse tudi ni pristno. Kako prepoznati prevaro in kakšne so vaše izkušnje?

To je zelo težko. V Ljubljani ali pa vsaj v domačem kraju veš, od koga kupuješ. V tujini moraš pač zaupati ljudem. Jaz menim, da je 99 odstotkov ljudi poštenih.

Kaj pa higiena – kako se pripraviti, da se izognemo zapletom? Je steklenička borovničk res tako priročna?

Zelo koristen nasvet. Jaz na pot sicer raje vzamem malo šnopsa ali koka kolo. Na srečo nisem občutljiva, ampak včasih pozabim, da voda ni pitna na vseh koncih sveta, in je potreben kakšen požirek žganja.

Moramo po dobro hrano res vedno zaviti v skrite ulice ter se izogibati glavnim promenadam?

Tukaj bi rekla, da ja. Na glavnih promenadah so običajno restavracije z meniji, prilagojenimi za turiste. Veliko ljudi na potovanjih išče podobnosti s svojim krajem in niso ravno ljubitelji drugačne hrane. A s tem zamudijo marsikatero novo kulinarično izkušnjo. Prestolnice in drugi turistično obiskani kraji nam prek posameznikov ponujajo vedno več kulinaričnih sprehodov in kuharskih tečajev.

Včasih je kar težko izbrati, cene pa se zelo razlikujejo med seboj. Kaj bi svetovali našim bralkam in bralcem?

Na potovanju ne smeš preveč komplicirati. Življenje ni popolno, je pa lahko zelo zabavno. Tako je tudi z drugimi stvarmi v življenju. Zato naj izberejo turo ali tečaj, ki jih takoj pritegne, jim je blizu, ali pa odločno stopijo iz cone udobja – vsak tak skok v neznano je namreč izkušnja zase.

Najboljši nasvet o prehranjevanju, ki ste ga v življenju dobili od lokalnih ljudi?

Spomnim se piknika v Mendozi v Argentini in njihove priprave na žar. Starejši gospod je nenehno ponavljal, da je najpomembnejši nakup pravega, okusnega mesa. Kot vsi vemo, je argentinska govedina ena najboljših na svetu, to pa je bil gotovo nasvet, zaradi katerega meso vedno kupim od lokalnega kmeta.

Od katerega naroda ste se največ naučili o pomenu kulinarike in o hrani sami?

Mogoče od Špancev in Italijanov, kako pomembno je uživati v hrani v družbi prijateljev. Nikoli se jim ne mudi. To se mi zdi najpomembnejše, ko govorimo o odnosu do hrane.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Katera kuhinja pa vam je sicer najbolj pri srcu in vam največkrat služi kot navdih, ko kuhate doma?

Vprašajte se, brez katere hrane ne bi mogli živeti. Zame je to italijanska.

Z razvojem turizma se širi tudi kulinarična ponudba pri nas. Je po vašem mnenju Slovenija dovolj zanimiva za gurmanske popotnike, jim ponujamo dovolj kulinaričnih produktov?

Meni se zdi ponudba fantastična. Ko sem prišla v Ljubljano, sta bili od mednarodne hrane na voljo le mehiška in kitajska. Poglejte Ljubljano in Slovenijo danes! Slovenska kulinarika je v razcvetu. Koliko inovativnih ljudi in idej! Kar ne morem opisati svojega navdušenja. S prihodom tujih turistov si lahko kuharski mojstri zdaj tudi v Sloveniji privoščijo biti bolj edinstveni, ker dejansko obstajata povpraševanje in kupna moč.

Kam pa bi po vašem mnenju moral vsaj enkrat v življenju odpotovati vsak pravi gurman?

Na vsaki destinaciji lahko doživiš gurmansko razsvetljenje. Za nas, Evropejce, bi rekla, da je kulinarično najbolj zanimiva Azija. Tam dobiš hrano za vse okuse. Veliko sadja, zelenjave in tudi mesa. Za tiste gurmane v klasičnem pomenu besede pa so bolj kot destinacija najbrž pomembne zvezdice. A danes zaradi zelo velikega pretoka ljudi med državami brez težav najdeš najboljšo pico v življenju tudi na otoku Boracay na Filipinih.

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.