Ljubljanska kavarna, ki je med stotimi najboljšimi na svetu

Lestvic, ki v ospredje postavljajo restavracije, bare, hotele, se ne manjka. In čeprav nobena ni popolna in dokončna, moramo vsem priznati, da smo zaradi njih slišali za marsikateri zanimiv gastronomski naslov, spoznali ambicioznega mojstra. Morda redki med nami hodijo po najboljših restavracijah, spijo po dragih hotelih – za kavarne pa imamo navadno dovolj samozavesti. Prvih sto med tistimi, ki jih je vredno obiskati, so pred dnevi prvič razglasili v Madridu. Ljubitelju kave bo nova lestvica, če nič drugega, lahko vodnik v mestu, v katero bo prišel prvič.
V Ljubljani, na primer, se je treba sodeč po seznamu The World's Top 100 Coffee Shops podati na Gornji trg, kjer se je pred osmimi leti odprla majhna in osebna kavarna Črno zrno. Njen lastnik je Alexandro Nino Ruiz, po poklicu arhitekt, razpet med Slovenijo in rodno Kolumbijo, kjer ga je pred kakimi petnajstimi leti obšlo spoznanje, da bi lahko izvozil tisto, po čemer je njegova domovina v strokovnih krogih ugledna: izjemno kavo. To je bil namreč ravno čas, ko smo začeli spoznavati, kako kompleksen je ta napitek v resnici lahko. Pojavljati so se začele t. i. specialty kave: skrbno gojene, pošteno plačane kmetu, pazljivo pražene, raztolmačene in použite ne zgolj kot jutranje poživilo, kar je v navadi pri nas, ampak s pozornostjo, ki jo navadno namenjamo vinu. Kava v rokah dobrega barista je namreč napitek, v katerem ne vrvi od grenčin, sladkorja in mleka, s katerima to poskušamo oblažiti, ampak je polna cvetnih, sadnih in rastlinskih not. Izredno zanimiva, skratka.
Črno zrno je edina slovenska kavarna na tej lestvici, čeprav ima Ljubljana kar dobro razvito omrežje kavarnic, kjer znajo delati z ekskluzivnejšimi zrni, ki prihajajo s kavorodnih območij po vsem planetu. Na prvih petih mestih so sicer Toby's Estate Coffee (Avstralia), Onyx Coffee LAB (ZDA), Gota Coffee Experts (Dunaj, Avstrija), Proud Mary Coffee (Avstralia) in Tim Wendelboe, oselska kavarna znanega mojstra, ki je bil lani jeseni tudi gost zanimivega srečanja v Ljubljani, pod okriljem kamniških pražilcev Stow.
Priporočamo še: Torta brownie tiramisu: naša najbolj vroča sladica ta hip (VIDEO)