Mlada Gorenjca, ki sta svojo poslovno pot našla v malinah
Jeseni 2020 sva posadila prve maline. Leto pozneje sva nasad povečala, dodala še sibirske borovnice in robide, lani še jagode,« enega od redkih nasadov malin na Gorenjskem opišeta Patricija Orehar in Žiga Frlan. V Poljanski dolini sta to poletje odprla še trgovinico z domačimi dobrotami, v kateri poleg svežih malin in hišnih izdelkov iz tega jagodičevja prodajata dobrote s slovenskih domačij. Iz slovenskih sestavin je Patricija Orehar pripravila osvežilno malinovo pito, zraven pa nanizala nekaj zanimivih podatkov o tem jagodičevju.
Delala na sadjarskih kmetijah
A najprej zanimiva zgodba o tem, kje je mladi par dobil idejo za malinovo zgodbo, spevno imenovano Maline 'z doline. »Leta 2018 sva se odpravila na delovne počitnice na Novo Zelandijo. Želela sva malo delati, malo potovati, a je bilo na koncu tako, da sva večino časa delala, tam pa sva namesto načrtovanih nekaj tednov ostala dve leti,« se nasmehne Patricija Orehar.
Na Novi Zelandiji sta mlada Gorenjca delala na različnih kmetijah. Mimogrede: noben od njiju se ni šolal v kmetijski smeri, je pa Žiga Frlan kasneje opravil nacionalno poklicno kvalifikacijo in postal sadjar. »Najprej sva pobirala lubenice, nato sva na neki kmetiji redčila kivije. Delala sva tudi v pakirnici jabolk in potem še na farmi jagod. Tam sva ostala skoraj eno leto, maline so nama postale izjemno všeč. Ko sva se vrnila domov, je nekako sočasno s tem, ko sem iz očetovih rok prevzel kmetijo v Poljanski dolini, padla odločitev, da se bova ukvarjala z malinami,« je preusmeritev domačije iz živinorejske v sadjarsko opisal Žiga Frlan, mladi prevzemnik.
Zadnje maline oberejo oktobra
Danes usklajeni gorenjski par skrbi za približno pol hektarja sadovnjakov – večino zasedajo maline. »Imela sva 13 sort, vendar so zadnje poplave uničile prve sadike, zato jih je zdaj v nasadu še 11. Prve so obrodile v drugi polovici junija, zadnje bomo obrali ob začetku prvega mraza, torej nekako oktobra.«
Kako naj maline shranimo, da bomo v njihovem okusu lahko uživali tudi v hladnih mesecih? »Najbolje je, da jih zamrznete. A to je treba storiti hitro zatem, ko jih oberemo. Tudi sicer je pomembno, da gredo maline, ko jih oberemo, čim prej v hladilnik oziroma na hladno. Če jih bomo hranili na sobni temperaturi, bodo izgubile kakovost, ne bodo videti več tako privlačno in tudi okus bo drugačen,« pojasni Patricija Orehar. Kot doda, je najbolj primerno, da jih preložimo v manjše in plitvejše posodice ter zamrznemo, lahko pa jih sprva razporedimo na pladenj in jih, ko so že zamrznjene, preložimo v manjše vrečke – tako se jagodičevje ne bo sprijelo v kepo.
Nekaj kuharskih nasvetov
Še nekaj nasvetov, kaj lahko pripravimo iz malin: Patricija Orehar rada pripravi sirčkovo tortico ali pito. »Maline na naši kmetiji tudi liofiliziramo, iz njih naredimo sirup in marmelado. Kmalu bova, ko jih bo nekoliko več, v trgovinici ponudila še malinov sorbet,« nekaj idej naniza sogovornica. Spotoma: njene marmelade iz malin, torej iz rdečih in rumenih, so na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij v preteklih letih osvojile številne medalje.
Skutna pita z malinami
Pripravimo manjši pekač, premera 20 centimetrov. Če imamo večjega, količine povečamo.
Skutna pita z malinami
Pripravimo manjši pekač premera 20 centimetrov. Če imamo večjega, količine povečamo.
Testo
80 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 1 domače jajce, 180 g bele pšenične moke, 1 žlička pecilnega praška, ščepec soli, 2 žlici navadnega čvrstega jogurta
Skutna krema
300 g skute, 80 g sladkorja, 120 g kisle smetane, 1 domače jajce, 200 g svežih malin, naribana lupinica polovice limone
Malinova plast
250 g svežih malin, 50 g sladkorja, 5 žličk limonovega soka, 1 list želatine (ali ustrezna količina drugega sredstva za zgostitev)
In še
malo svežih malin (za okrasitev), malo moke (ko razvaljamo)
Priprava
- Maslo in sladkor stepemo, dodamo jajce, zatem med mešanjem dodajamo moko, pecilni prašek in ščepec soli. Dodamo dve žlici navadnega čvrstega jogurta. Maso zgnetemo v kepo in postavimo v hladilnik.
- Ko se hladi, pečico priključimo na 170 stopinj Celzija in pripravimo nadev: zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, naribano limonino lupinico in sladkor. V zmes vmešamo še potlačene maline.
- Ohlajeno testo na rahlo pomokani površini enakomerno zvaljamo, položimo v pekač in pritisnemo ob rob, s testom obložimo tudi notranji rob pekača. Dodamo skutni nadev in v ogreti pečici pečemo približno 35 ali 40 minut. Krema se bo med peko napihnila, vendar se poleže, ko bo pita ohlajena.
- Ohlajamo jo vsaj eno uro, nato dodamo malinov preliv, ki ga pripravimo iz svežih malin, sladkorja in limonovega soka. Vse to v lončku segrejemo na nizkem ognju, ko se maline spustijo, dodamo zmehčan (v vodi predhodno namočen) list želatine, pomešamo in prelijemo čez skutni nadev.
- Pito postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi, nato okrasimo s svežimi malinami in ohlajeno postrežemo ob dobri kavi.
Preberite še: Priljubljeno zelišče, ki zmanjša potrebo po soli in božansko dopolni poletne jedi