Odprta Kuhinja

Ocenjujemo gostilne: Bistro Artha, Poreč

Brusketa
Odpri galerijo
A+   A-
Družina promovira vegetarijansko in vegansko prehrano ter spoštljiv odnos do življenja.Artha je družinski projekt, ki ga vodita Klaudija in Ladislav, hčerki dvojčici, Laura in Linda, pa jima pomagata, odkar sta končali osnovno šolo. Že sedmo leto so skupaj za štedilnikom, na terasi z gosti in za šankom. Linda pove, da jo včasih prijatelji vprašajo, kako to, da dela s starši, češ, to mora biti naporno. Pa se široko nasmeji in odkima. V družini se razumejo, zanesejo se drug na drugega, pomagajo si, veliko so skupaj. Seveda si delijo mnogo življenjskih prepričanj, tudi glede hrane. Občuti se, da jih to veseli, zdi se jim pomembno, da se pri njih dobro počutite, želijo promovirati vegetarijansko in vegansko prehrano ter spoštljiv odnos do življenja. Prav to je razlog, da imajo tako nizke cene krožnikov. Želijo si, da bi bila zdrava hrana vsakemu dostopna.
Dobro je vedeti: Vrsta ponudbe: picerija. Naslov: J. Šurana 10, 52440 Poreč, Hrvaška. Tel: 00385 435 495. Urnik: od aprila do sredine septembra vsak dan, razen ob nedeljah od 12. do 15. ure in od 18. do 22. ure. Veganski degustacijski meni: 5 jedi brez pijače 27 evrov. Vinska klet: lokalno rdeče in belo vino.

Hrana za alergike, vegane, vegetarijance in zdravojedce


Včasih jim kdo pove, da so prišli na dopust v Poreč prav zaradi njihove ponudbe. V Arthi lahko jedo tisti, ki imajo različne alergije, vegani, vegetarijanci, zdravojedci in vsi, ki se hitro naveličajo pice in klasične obmorske ponudbe. Jedilni list, kot je njihov, je v Istri zelo težko najti.

Oče in ena hčerka kuhata, druga pomaga mami pri strežbi. Vse pripravljajo sami. Zjutraj skuhajo stročnice, narežejo zelenjavo za dnevno juho, spečejo kruh, naredijo sejtan in tofu. Ne uporabljajo mikrovalovke, konzervansov, sestavine so sveže in vse skuhajo sproti.

Tukaj so krožniki obilni, na terasi v ozki ulici prijetno pihlja, turistični vrvež je takoj za vogalom. Gostje lahko posedijo ob kozarcu istrskega vina, postrežejo jim pivo lokalnih mikropivovarn ter domačo ingverjevo ali metino limonado.

Tako smo jedli


Za predjed smo naročili brusketo, ker smo pač v Istri in je najlepše začeti s klasiko. Krožnik je presenetil z res drobno narezanim paradižnikom z nežnim okusom po česnu na mehki rezini popečenega kruha. Dekorirali so ga s črnimi olivami in grahovimi kalčki.

Brusketa
Brusketa


Istrska solata s stročnicami, radičem, zeljem, balzamičnim kisom in popečenimi kockicami sejtana in kruha bi bila lahko samostojna jed, prav lepo osvežilna za vroče poletne dni.

Istrska solata
Istrska solata


Nadaljevali smo s testeninami Lucky s suhimi paradižniki, kaprami, rukolo in žafranom.

Srečne testenine Lucky
Srečne testenine Lucky


Glavna jed je tempura, japonski način cvrtja s pomakanjem v testo, pripravljeno le iz moke, soli in ledeno mrzle vode. Tako v Arthi ocvrejo tofu, sejtan ali tempeh, postrežejo jih z zelenjavo iz voka ali drugo prilogo.

Tempeh v tempuri in zelenjava iz voka
Tempeh v tempuri in zelenjava iz voka


Ko je čas za nekaj sladkega, prinesejo dnevno sladico, tokrat je bila to veganska kremna rezina. Spečejo tudi palačinke brez jajc in mleka. Tiste z gozdnimi sadeži smo označili za naslednji obisk.

Veganska kremna rezina
Veganska kremna rezina

Ocena


Artho se izkaže z iskreno gostoljubnostjo in zdravimi sestavinami. Pričakujte restavracijo, kjer je najbolj pomembno, da se vsi, gostje in osebje, počutijo dobro. Družina, ki vodi restavracijo, si je zadala zahtevno nalogo, ko ji je izbrala ime. Artha je beseda iz starega indijskega jezika sanskrta in pomeni ustvariti materialno blaginjo, pravilno, odgovorno, etično. Torej brez fige v žepu, z mislijo na dobrobit vsakogar, ne le na zaslužek. S takšnimi idejami je najbrž težko voditi restavracijo, kot gost pa imaš priložnost, da pri tem sodeluješ na zelo prijeten način.

Točkovanje: Hrana, vino: 8 (od 10), postrežba: 9 (od 10), cena/kakovost: 10 (od 10)
Skupna ocena: 4 (od 5)

Še več naših ocen najdete tukaj.

Preberite še: Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom

Novo na Mični: Kaj vemo o Alexisu Ohanianu, soprogu Serene Williams
Datum Objave: 30.7.2019 ob 17:07

Več iz te teme:

testeninesolataocena gostilneBistro Arthabrusketatempurakremna rezina

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja