Ocenjujemo gostilne: Esszimmer, Salzburg

Uravnoteženi, elegantni in barviti krožniki prepoznavne kakovosti v restavraciji Esszimmer vzbujajo užitek.

V hiši v starem delu mesta, prav v središču Salzburga, je skozi velika okna videti prijetno svetlobo, na sredini prostorne jedilnice gori v kaminu, pri mizah pa sedijo sproščeni gosti, ki jih s popolnimi kreacijami razvaja chef Andreas Kaiblinger. Odkrili smo ga po naključju ali, bolje rečeno, z dobrim notranjim kompasom, ki je lačne hedoniste usmerjal po Salzburgu. Iskali smo sodobno restavracijo, usmerjeno v vedno bolj razširjeno vegansko kuhinjo. In našli smo jo. Šele pozneje smo opazili, da se zraven imena restavracije sveti Michelinova zvezdica.

Esszimmer sta ​Andrea in Andreas Kaiblinger odprla leta 2004. Očarljiva gostiteljica in eden najboljših avstrijskih kuharjev sta ustvarila sproščeno jedilnico, kjer je užitek prepoznavna kakovost. Andreas kuha že več kot 30 let. Njegove jedi so jasne, pozornost pa je usmerjena v dobre sestavine in uravnoteženo prehrano. V drugi knjigi, ki naj bi izšla čez nekaj mesecev, se je usmeril v vegetarijansko in vegansko kuhinjo. Vendar pa vrhunski kuhar, športnik, oče dveh otrok, ne razmišlja veliko o dietah. »Vsak mora najti svojo, osebno pot in vesel sem, da lahko s svojimi izkušnjami in strastjo do kuhanja kaj prispevam.«

Veganski degustacijski meni ima pri njih pet hodov. Tisti dan nas je spremljal hladen zimski dež, zato se je zdel hišni breskov aperitiv z lističem posušenega hibiskusa, encijanovim sirupom in belim vinom še toliko bolj izjemen.

Pozdrav, ki nam ga je chef poslal iz kuhinje, je bil decenten, puhast, kremast, mazljiv namaz, pripravljen na osnovi iz arašidovega masla in kopra. Takoj nam je bilo jasno, da tu iz veganskih sestavin kreirajo vrhunske simfonije.

Po uvodu so kmalu postregli s prvo jedjo z degustacijskega menija, očarljiv krožnik z želejastimi pralinami iz rdečega zelja in sladke paprike. Prevzel nas je s preprostim, čistim okusom in neverjetno globino. Z vinske karte so predlagali renski rizling Loibenberg 2017, 12,5 odstotka alkohola, elegantno vino s posestva, ki se ukvarja z vinogradništvom od leta 1929, Kirchmayr, Wachau, Spodnja Avstrija.

Komaj smo si opomogli od navdušenja, že nas je osvajal naslednji krožnik s slanim toffeejem iz gob, bukov ostrigar, ki so ga spremljale zelenjavne perle. Sadno in aromatično vino je prišlo iz vinske kleti Mayr am Pfarrplatz, Dunaj, Gemischter Satz 2018, bela zvrst.

Slani toffee iz bukovega ostrigarja, zelenjavne perle

Tretji krožnik je bil čolniček iz podolgovate rdeče čebule, napolnjen s kremo iz zelene. Intenziven okus pečene čebule je blažila nežna krema, skupaj sta bila usklajen par, ki se dopolnjuje. Predlagano vino je bilo rdeči veltlinec 2018, bela sorta, 12,5 alkohola; grozdje so trgali 12. septembra, z okusom po hruškah, jabolkih, ringloju in mangu. Vinarka Birgit Eichinger, Kamptal v Spodnji Avstriji, pravi, da pri tem vinu lahko pozabiš na znameniti francoski chablis.

Čolniček iz podolgovate rdeče čebule, napolnjen s kremo iz zelene

Trenutek, ko smo zadržali dih, je bil pravljično lep krožnik s stebrički iz pastinaka, ki je komaj zaznavno, kot dober parfum, dišal po tartufih. Tu smo se odločili za kozarec vina Muschelkalk 2017, modra frankinja iz vinograda, ki so ga po sestavi tal imenovali školjčni apnenec. Kloster am Spitz, Purbach ob Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem.

Pastinak s tartufi

Za desert so ponudili jabolčni brulee s sorbetom iz kakava s krhkimi karameliziranimi mandlji in se odlično izkazali na področju, kjer marsikateremu, tudi vrhunskemu kuharju, zmanjka domišljije, kadar gre za sladico na veganskem meniju. Chef je za vinsko spremljavo predlagal Seevinkel, jagodni izbor 2014, Velich, Nežidersko jezero, v 0,375-litrski steklenički je zvrst pretežno renskega rizlinga in chardonnayja.

Jabolčni brulee s sorbetom iz kakava

Iz kuhinje so se poslovili s sladkim zaključkom, skodelico kokosovega moussa s sadjem in svežim rožmarinom.

Kokosov mousse s sadjem in svežim rožmarinom

Poglejmo tako: od Ljubljane do Salzburga je le štiri ure vožnje. Ob prvem grižljaju boste pozabili, da ste kdaj pomišljali. Ob naslednjem si boste želeli, da bi čim prej spet rezervirali mizo v njihovi jedilnici s kaminom.

Ocena

Točkovanje: vino: 10 (od 10), postrežba: 10 (od 10), cena/kakovost: 10 (od 10), vtis skupaj: 10 (od 10)

Skupna ocena: 5 (od 5)

Dobro je vedeti

Naslov: Müllner Hauptstr. 33, 5020 Salzburg, Austria
Tel: +43 662 87 08 99
Splet: esszimmer.com, office@esszimmer.com
Urnik: Od torka do sobote od 12. do 14. ure in od 18.30 do 22. ure.
Veganski degustacijski meni: 5 hodov brez pijače 83 evrov
Vinska karta: Več kot 200 etiket
Vrsta ponudbe: restavracija, hrana

 

 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana