Slovenski gastromobili: Coffee Car, trikolesnik, v katerem se kuha butična kava

Vroča sveže mleta kava in piškotek z drožmi. Popolna kombinacija za lepši dan, ki jo postrežejo iz tega nostalgičnega vozila na treh kolesih.

Da se tovornjaček s hrano nekam lahko pripelje sam, potrebuje homologacijo, in kot so nam pojasnili sogovorniki, se včasih zgodi, da je ne dobi, ker zaradi dodatne kuhinjske opreme preseže dovoljeno težo – in ga je treba potem na prizorišče dostaviti. Tudi ta najmanjši med tovornjački, Coffee Car, ki smo ga uvrstili med najzanimivejše gastromobile, ima to težavo: pa, jasno, ne zaradi teže.

Piaggiev trikolesnik Ape je resnično kult in legenda v enem, ni pa to avto ali tovornjak, ampak nekakšna vespa s kapo. Ime pomeni čebelo, medtem ko je isti proizvajalec Piaggio seveda najbolj znan po »osah«.

Preberite tudi: Slovenski gastromobili: Krmilnica, starodobni mercedes z burgerji

Za dva suha in kavo

Ape predstavi mladi podjetnik Luka Jakupak, ki toči kavo v enem takih mehaničnih sladkorčkov, imenovanem Coffee Car: »Poganja ga dvokilovatni motor vespe, gre na bencin in ima štiri prestave. Nima volana, ampak balanco. Vanj se lahko stisneta dva suha, pa še to na ‘knap’.

Kupljen je bil v Žalcu in ni imel kesona, tega je zmontiral Marjan Cirman in poskrbel tudi za vso električno in vodno napeljavo. Kavarno poganja akumulator, ki jih po navadi srečamo v tovornjakih. S pomočjo inverterja pa smo pripeljali elektriko do nujno potrebnih vtičnic za mlinček, blagajno, med drugim tudi kavomat, čeprav je ta pripeljan iz Anglije in deluje na plin. Ima tudi predpripravo za energijo na solarne celice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☕️ ᑕOᖴᖴEE ᑕᗩᖇ ☕️ (@coffeecar.slovenia) on

Vodo iz 18-litrskih balonov do kavomata in mini umivalnika potiska vodna črpalka. Vozilo je vozno mikrolokacijsko (na prireditvah), vendar ni homologirano, ker smo odstranili zadnji odbijač, da smo zmontirali noge, ki pomagajo ojačati zadnji del (teža zaradi kavomata). Moj cilj je, da bomo vozilo v bližnji prihodnosti homologirali in postavili na cesto, do takrat pa se Piaggo vozi okoli na prikolici,« pravi Luka Jakupak.

To je nepraktičen del, praktičen pa to, da je samopreskrben z vodo in elektriko in ga je torej mogoče postaviti kamor koli: za poroke, veselice, konference, športne dogodke, sejme. Čez kavo ga ni, še posebej če je sveže mleta in zraven postrežejo še piškotke z drožmi, zato damo mi palec zares navzgor za to čebelo, ki ne da medu, ampak sveže mleto vročo kavo.

Fotografije: Osebni arhiv Coffee Car

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed