Slovenski gastromobili: Krmilnica, starodobni mercedes z burgerji

Krmilnica je tovornjak, ki pripelje burgerje, pod sloganom »Jej! K doma nau nč«.

Vso hrano pripravijo vnaprej in po naročilu, stalne lokacije nimajo – no, imajo pa stalnega butičnega mesarja in peka. Lani je bila Krmilnica na cesti vsak vikend in pokrivajo vso Slovenijo, pripoveduje Boris Ilić. »Ta Mercedesov oldtimer 206D je na nas čakal v Mokronogu pri Novem mestu – 15 let je bil parkiran na podstrešju neke delavnice. Kolikor poznamo zgodovino, je v Slovenijo iz Nemčije prišel okrog leta 1975, in sicer kot minibus z devetimi sedeži. Ki so mu jih odmontirali in postavili na cesto za drug namen: z njim so razvažali pijačo po gostilnah,« povzame Ilić, kot kaže, dolgo kariero, ki jo ima to simpatično vozilo že v gostinski branži.

Obnova starodobnika

»Najbrž bi bilo lažje kupiti novejšega, bolj varni so na cesti, več prostora za delo je. Vendar smo mi želeli takega, ki ne bi bil kot vsi drugi. Moderni vseeno nimajo takega čara! Obnovili smo ga na domačem dvorišču in v družinskem krogu, brez kakšnega specialnega orodja: motor, podvozje, karoserija … Poseben projekt je bila kuhinja, ki mora omogočati, da sploh lahko delaš, in je hkrati usklajena z zahtevanimi standardi,« pravi sogovornik. »Na koncu smo sami našli še ime: zdelo se nam je zanimivo, da krmilnic nimajo le ptiči, ampak tudi divjad,« pravi Boris, ki je po poklicu prometni tehnik, v gostinstvu pa je delal več kot deset let.

Kaj je najtežje, kadar se človek sam hoče lotiti obnove starodobnika? Iskanje delov, pojasni Boris: jih ni ali pa so pasje dragi. Tak tovornjaček je treba tudi homologirati, za kar je treba tudi atestirati vse aparate, ki so v njem, vozi pa se ga z izpitom B-kategorije. Koliko stane, če bi si ga dali pripeljali na svoj rojstni dan? Po dogovoru, omeni Boris, začetni strošek bi bil tipično okrog 200 evrov (toliko je okvirna cena tudi pri drugih) in potem še kakih pet evrov na gosta za hrano.

Priporočamo še: Slovenski gastromobili: Gartlc, konjska prikolica z ljubkimi domačimi grižljaji

Fotografija: Osebni arhiv Krmilnice

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana