Smetana pa na kruh

Bogi Pretnar v tiskani OK: Danes je vseh jedi toliko in živila so tako poceni, da bi se pravljičnosti poletnega somraka, v katerem se skriva bogastvo dveh skledic kislega mleka, zdela navadno sprenevedanje.

Zelene polknice so poletni vročini branile v prostor, da je v njem kraljeval žameten mrak. Šele ko so se oči privadile, so prepoznale starinsko kuhinjo z veliko leseno mizo na sredi, ki ni skrivala, da so na njej razvlekli že are testa za zavitke. Na desni se je obsežen plinski štedilnik pritiskal k bratu, ki je očitno deloval na drva, saj je zraven kljub poletju stala še polna železna posoda z drvmi. Kruh so očitno vse leto pekli tukaj.

Sorodne vsebine: Za dušo, lahko pa tudi za na plažo

Na levi je skoraj vso steno zavzemala od starosti rahlo porumenela bela kredenca z motnimi stekli, izza katerih so presevale silhuete kozarcev in skodelic. Prav na vrhu je kot krona stal prelep jušnik. Vendar so oči, ki so po višini komaj dobro presegle mizo, vse to spregledale kot nepomembno in se ustavile na dveh skledicah na leseni plošči kredence. Obe je opasal enak trak drobnega modrega vzorčka, le da je bila ena bolj velika in trebušasta in druga manjša. Kot mati in hči sta stali nepremično v hladnem mraku, pokriti s papirjem.

Tja so šle majhne noge v sandalcih, otroško zavaljena roka je odrinila papir na manjši skledici in odločno pomočila prste vanjo. Kot bi jih speklo, so se prav tako hitro tudi odmaknili in bela tekočina je v kapljicah polzela po oranžni poletni oblekici.

Še preden je dekletce lahko zacendralo od razočaranja, je mehki mrak presekal jezen odrasel glas: »Spet si pokvarila mleko! Kolikokrat sem ti rekla, da potrpi, naj se skisa! Že tako goljufajo in je vedno manj smetane na vrhu!«

Kadar pa je bilo potrpljenja dovolj, je bilo nagrajeno z velikim kosom domačega rženega kruha z debelo plastjo rumene smetane. Punčkina mama je skoraj zavistno opazovala, kako je priboljšek naglo izginjal v malih ustih in je njej ostalo samo še, da s kruhovo skorjo skrbno pobriše robove skledic, v katerih se je že rodove poleti kisalo mleko.

Danes je vseh jedi toliko in živila so tako poceni, da bi se pravljičnosti poletnega somraka, v katerem se skriva bogastvo dveh skledic kislega mleka, zdela navadno sprenevedanje. Pravila, kako delamo kislo mleko, so znana in neštetokrat zapisana, tudi na spletu: samo surovo mleko, seveda ekološko, če je le mogoče, nalijemo v steklene ali keramične skledice in pustimo, da se pokrito v dveh ali treh dneh brez hladilnika skisa. Če hočemo imeti več kislega mleka, na primer tri litre, v toliko surovega mleka prilijemo pol litra lastnega ali kupljenega kislega mleka – nikakor ne jogurta! – in v enem dnevu bo zdravega probiotika, polnega prijaznih bakterij, dovolj tudi za večjo družino. Če kislo mleko ostane, ga lahko spremenimo v domačo nežno skuto tako, da ga med stalnim mešanjem počasi segrejemo na 40 stopinj Celzija, goščo pa nato ločimo od tekočine skozi gazo.

Če odštejemo ljudi, ki ne prenesejo mlečnih izdelkov – danes jih je zaradi množične pridelave mleka od krav, ki še niso videle travnika, žal čedalje več –, bo v tem neznosno toplem poletju vsak gost hvaležen za skodelico mrzlega domačega kislega mleka vsaj toliko kot za kozarec penine. Bolj sladkosnedni se bodo počutili posebno pocrkljane, če bo na vrhu še nekaj agavinega sirupa ali bolj tekoč domači med, morda tudi nekaj borovnic ali malin. Vse te dobrote bo kolikor toliko spodobna smetana brez težav zdržala na sebi, da ne potonejo v mlečno strjenko. Marsikdo pa debele smetane ne mara. Kaj z njo? Previdno jo poberem s kislega mleka in jo v skledici zmešam z nasekljanim drobnjakom ali narezanimi nadevanimi olivami; morda pa v drugo skledico s pobrano smetano dodam malo sladke rdeče paprike v prahu, tudi pekoče za tistega, ki ima jezik ubran na hujše tone; ali nastrgam vanjo svežo kumarico pa pridam koper in sol; tudi preprosto vmešam nastrgan hren iz kozarca; ali nasekljam vanjo svež pehtran, ki mi kljub suši prav divje poganja … Priročna rešitev tudi za nenadejane obiske, če pripravim več različnih majhnih namazov in jih postrežem s krekerji in slanimi palčkami, ki se vedno valjajo po kateri od polic! Smetane »pridelam« toliko več, v kolikor več skledic nalijem kisat mleko. Je pa danes še toliko bolj res, kot je bilo v časih mehkega mraka v poletni kuhinji, da je smetana na mleku vse tanjša. Kot spomini.

Besedilo: Bogi Pretnar
Naslovna fotografija: Oksana_S/Thinkstock

Preverite še: Stric štrudlčkar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.