Kjer je veliko domačinov, se vedno odlično je!

Foto: byheaven/Thinkstock

Najti dobro hrano na potovanjih ni vedno tako preprosto in pestra ponudba nas lahko velikokrat pretenta. Kakšne so izkušnje priljubljenih popotniških blogerjev Povsod je lepo in Nina potuje?

Pomembna je želja po okušanju

Da bi se v prihodnje že na daleč lahko izognili turističnim pastem in doživeli avtentičnost lokalnih jedi, smo se tokrat kulinaričnega raziskovanja lotili malce drugače in pokramljali s slovenskimi popotniškimi blogerji. »Za spoznavanje nove kulture in s tem kulture prehranjevanja je dobro, da poskusiš čim več stvari. Prehitro pa se zgodi, da se odločiš za prvo jed in potem nočeš naročiti nič drugega, ker je bila že ta okusna. Midva si velikokrat rečeva, da bova za vsak obrok naročila kaj novega in tako spoznala novo kulinariko,« nam je povedala Katka, ki skupaj z Micom ustvarja blog Povsod je lepo. Par se trenutno potepa po Južni Koreji, kjer raziskuje nenavadno kulturo in še bolj posebne okuse, ki jih ponuja ta azijska država.

Foto: Povsod je lepo

Da je na potovanju zelo pomembna predvsem želja po okušanju novih jedi, se strinja tudi Nina, ustvarjalka bloga Nina potuje, ki je do nedavnega potovala v dvoje s partnerjem Simonom, lanskega decembra pa se je jima je pridružil sinček Ren. Za preizkušanje svetovne kulinarike je sicer še premajhen, a je Nina prepričana, da se otroke za poizkušanje novih jedi hitro navduši z zgodbo, starši pa morajo seveda biti vzor za odprtost do novosti na krožniku.

Preberite še: Pot pod zob: Štiri najbolje ocenjene gostilne v Prekmurju in Prlekiji

Komu zaupati?

In komu zaupati pri izbiri restavracije? »Vsekakor lokalcem! Prav oni lastno kulinariko najbolje poznajo. Včasih naju poti vodijo v najbolj skrite uličice, včasih najdeva hrano sumljivega videza, pa se prav ta izkaže za najokusnejšo. No, seveda, pride prav tudi Tripadvisor, še posebno v velikih mestih,« pove Katka. Nina pa spletnim aplikacijam ne zaupa: »Čeprav sva blogerja in veliko časa prebijeva na svetovnem spletu, pa restavracij nikoli ne izbirava prek Tripadvisorja. Morda sva še stara šola, a pri izbiri hrane prisegava na ponudnike, kjer se prehranjujejo lokalci. Včasih jih vprašava za nasvet, večinoma pa se ustavljava sproti – jeva takrat, ko sva lačna, ter tam, kjer je veliko domačinov.«

Kadar potujemo, sploh zunaj Evrope, se pogosto srečamo z dilemo, kaj jesti. Gurmanska želja po novih okusih se velikokrat prevesi v strah pred nepoznanim. Je čisto in varno? Kako se izogniti slabo pripravljeni hrani in bakterijam? »Veliko ljudi se na potovanjih boji lokalnih restavracij in uličnih prodajalcev, a prav ti praviloma ponujajo najboljše grižljaje. Paziti je treba le, da je hrana sveža, kar najlaže opazimo po številu gostov. Večja kot je gneča domačinov pri prodajalcu, boljša in bolj sveža je hrana,« svetuje Nina, Katka in Mic, ki sta poskusila že marsikaj, tudi morske ježke, pa dodajata, naj pozabimo na strah in poskusimo prav vse, saj bomo le tako naleteli na nepozabne okuse, ki jih sicer ne bi doživeli.

Foto: Nina potuje

Tržnice pred restavracijami

Obe dvojici torej menita, da je najbolje slediti lastnemu nosu in mamljivim vonjem, ki se vijejo z mestnih tržnic. »V vsaki državi se najdejo tradicionalni marketi ali tako imenovani food courti z lokalno hrano. Izbira je velika in ugodnejša, kot če se usedeš v restavracijo. Prodajalci ponujajo majhne porcije, tako da lahko vzameš malo tu, malo tam.« Na lokalne tržnice prisega tudi Nina, ki pravi, da so na potovanjih tržnice in ulični prodajalci s hrano tisti, ki resnično ponujajo najpristnejše lokalne jedi. »Da pa pri izbiri res ne boste zgrešili, naj bo merilo tudi gneča pred stojnico. Tam, kjer je veliko domačinov, se namreč vedno odlično je!«

Čeprav sta oba popotniška tandema že precej izkušena ter se po precejšnjem kosu videnega sveta brez težav iznajdljivo sukata po svetovnih tržnicah in restavracijah, pa je bil odgovor na vprašanje o tem, katero svetovno kuhinjo imata najraje, najtežji. »Do zdaj so se zamenjale tajska, indonezijska in indijska kuhinja, trenutno pa se navdušujeva nad korejsko,« pravi dvojec Povsod je lepo, Nina prisega na italijansko kuhinjo, saj obožuje testenine, Simon pa je strasten mesojedec – »Večji kot je zrezek na krožniku, bolj mu ugaja,« pravi ustvarjalka bloga Nina potuje. Kot pa dodajata Katka in Mic, se vsake toliko prileže tudi domača goveja juha. In s tem se gotovo vsi strinjamo, kajne?

Preberite še: Anuška Cerovšek Beltram – Na vsaki destinaciji lahko doživiš gurmansko razsvetljenje

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.