Pet kav, ki jih ne smete zamuditi na 1. ljubljanskem festivalu kave

Mestni muzej Ljubljana bo 5. in 6. oktobra kraj, ki ga ljubitelji kave zares morajo obiskati.

Organizatorji, Stow Coffee Roasters, pravijo, da so si 1. ljubljanski festival kave zamislili predvsem kot darilo prestolnici in poklon njeni kavni kulturi, ki se v zadnjih letih vse bolj in bolj razvija. Festival bo glavno mesto Slovenije postavil tudi na zemljevid, ob bok drugim evropskim mestom, kjer imajo takšne prireditve že zelo dolgo tradicijo, navajajo.

Festival je namenjen nam vsem, ne samo profesionalcem: pod eno streho bomo lahko okušali najboljše kave z vsega sveta. Verjetno prva zanimivost: mogoče bo poskusiti najdražje na svetu, v dveh dneh pa bo še več kot dvajset predavanj in delavnic, na katerih bodo svoje znanje in izkušnje delili vrhunski domači in tuji strokovnjaki, baristi in pražarji, med njimi Wilford Lamastus, eden najboljših pridelovalcev kave na svetu, pa večkratni prvak v latte artu Michalis Karagiannis, manjkali pa ne bodo niti slovenski strokovnjaki, kot sta dr. Samo Smrke z Univerze uporabnih znanosti v Zürichu in Peter Ševič iz podjetja Stow Coffee Roasters, ki je tudi gonilna sila festivala.

No, prav Ševič je človek, ki smo mu zaupali delikatno nalogo: naj izbere pet kav, ki jih na festivalu resnično morate pokusiti. Toliko zanimivega bo, da se je kar malo upiral, na koncu pa seznam le imamo.

1. Hacienda la Esmeralda (Panama)

Sorta: geisha; procesna metoda: naravna; okus: jasmin, lilije, kakav, tropsko sadje; profil okusa: mehka, cvetlično aromo jasmina in lilij zaokrožujeta aromi kakava in tropskega sadja.

Hacienda La Esmeralda je ena najbolj znanih plantaž na svetu. Sorto arabike geisha so tu posadili na nadmorski višini nad 1600 metrov, kar je prispevalo, da so v okusu vzniknile neverjetne, kompleks­ne arome. Na tekmovanju Best Of Panama, letnem tekmovanju za kavo, in dražbi je med skupino okuševalcev to vzbudilo posebno pozornost in bilo je tudi prvič, da so kupci pokusili vzorec iz sortno stoodstotne geishe. Vsem je takoj postalo jasno, da ima Hacienda La Esmeralda nekaj novega: eksplozijo sočnih, čistih večplastnih arom, ki so sicer bolj značilne za kave iz Etiopije. Temu unikatu se preprosto ni bilo mogoče upreti in tako je geisha začela svoj pohod na svetovni trg.

2. La palma y el tucan (Kolumbija)

Sorta: geisha; procesna metoda: mlečnokislinska fermantacija; okus: mlado vino, sladka limona, intenzivna cvetličnost, karamela; profil okusa: intenzivna cvetličnost se povezuje z okusom mladega rdečega vina in se konča s pookusom karamele.

Kava La palma Y el Tucan je rezultat celoletnega prizadevanja, ki se začne z obiranjem izbranih kavnih češenj v polni zrelosti. Farma je znana po eksperimentalnih in inovativnih fermentacijah, ki so nov trend kavne industrije. Geisha heroes je omejena količina kave, namenjene samo za tekmovanja ali posebne protokolarne dogodke, uspeva pa na nadmorski višini 1800 metrov in zaradi tal, bogatih s hranili, in posebnih mikroklimatskih razmer doseže izjemno kompleksnost. Kavo tega pridelovalca bo mogoče spoznati v petek, med 18. in 19. uro.

3. Lamastus, Elida Estate (Panama)

Sorta: geisha; procesna metoda: naravna; okus: vanilja, tobak, črni čaj, črni ribez; profil okusa: zaradi izjem­ne kompleksnosti se v kavi prepleta nešteto arom, od intenzivne vanilje, črnega čaja pa vse do jagodičevja in črnega ribeza. Ima polno telo.

Posestvo Elida Estate leži v narodnem parku Volcan Baru blizu Boquete in obsega približno 65 hektarov, od katerih jih je 30 zasajenih s kavo; na leto pridela okoli 400 60-kilogramskih vrečk zrnja, navaja Ševič. Kava elida se goji na višini med 1800 in 2000 metri, najvišje med vsemi kavnimi nasadi v Panami. Sorta geisha zaradi specifičnih mikroklimatskih razmer ponuja izjemno kompleksne in intenzivne sadne okuse. Ta pridelovalec je avgusta letos dosegel najvišjo ceno vseh časov: tajvanski kupec je na dražbi za funt kave, približno 450 gramov, plačal 803 dolarje. (Prejšnjo najvišjo ceno je imela kava s Haciende el Esmeralda – za 200 dolarjev nižjo, dosegla jo je lani.) Pokušnja bo v soboto, med 16. in 17. uro.

4. AA Kii (Kenija)

Sorta: SL28, SL 34; procesna metoda: mokro procesirana; okus: grenivka, robide, črni ribez.
Kenya Kii je zvezda, ne le za območje Kenije. S te farme prihajajo nekatere najboljše kave na svetu. Eden od razlogov je visok standard pri obiranj. Njihov nadzor kakovosti je zelo strog, saj je vse podrejeno obiranju samo popolno zrelih kavnih češenj. Kava Kii je poznana po svojem polnem sirupastem telesu. Okusi so intenzivni in segajo od gozdnih sadežev, citrusov pa vse do zelo intenzivnih cvetličnih not.

5. Turška kava

Ampak ne katera koli: na festivalu vam jo bo pripravil svetovni prvak na tem področju Konstantinos Komninakis, Sapid Coffee Roaster.

Priporočamo še: Sladki kruh s korenjem in jabolkom za popestritev zajtrkov

Fotografija: Stow Coffee Roasters

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed