Odprta Kuhinja

Festival čokolade: kaj je to šporhet tortica

Odpri galerijo
A+   A-
Že deseti festival čokolade v Radovljici bodo danes in jutri popestrile kuharske delavnice; eno bo vodil slaščičar leta, na drugi bo vse vegansko, na tretji bodo pekli nenavadne torte.


Spomnimo: kako je Radovljica povezana s čokolado? V tej gorenjski občini je bila pred več kot 100 leti ustanovljena tovarna čokolade Gorenjka. Poleg tega sta tu danes dve prikupni čokoladnici: Radolška čokolada, ki jo vodi družina Mikelj, in Molinet, ki jo je ustanovil Uroš Pogačnik, zdaj pa v Lipnici pri Kropi to butično zgodbo vodi njegov sin Maks.

Letošnji, že 10. festival čokolade bo v Radovljici danes in jutri (torej 15. in 16. aprila). Na njem se bo predstavilo 23 čokoladnic, poleg tega so na Javnem zavodu turizem Radovljica, ki ga organizira vse od leta 2012, pripravili raznolik spremljevalni program. Ker nas seveda zanima kuhanje, smo pod drobnogled vzeli kulinarične delavnice, na katerih ne bo manjkalo finih čokoladnih idej.

V Radovljico konec tedna prihajajo številni ponudniki čokolade od blizu in daleč. Foto: Boris Pretnar
V Radovljico konec tedna prihajajo številni ponudniki čokolade od blizu in daleč. Foto: Boris Pretnar

Slaščičar leta, blogerka in Žigola


Oba festivalska dneva bodo dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica v parku pripravljali otroške kuharske delavnice. V Radovljico prihaja tudi slaščičarski mojster Naser Gashi, ki je ravno te dni postal slaščičar leta po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija. Obiskovalcem bo pokazal, kako se pripravi najboljša čokoladno-vaniljeva krema za domače sladice in torte.

Poleg tega bosta v radovljiški graščini oba festivalska dneva namenjena ustvarjanju preprostih čokoladnih veganskih slaščic v prijetni družbi mlade blogerke Vite Vybihal, ki ustvarja spletne vsebine pod imenom Little Kitchen Vibes. »Pripravljali bomo čokoladne kroglice s praženimi lešniki in čokoladni avokadov mousse,« pravi.

Prav tako v radovljiški graščini, v plesni dvorani, bo oba festivalska dneva na sporedu čokoladno ustvarjanje z Žigo Gabrovcem, predlanskim finalistom oddaje MasterChef Slovenija. Med drugim bo pripravil kuharski šov z zanimivim naslovom – Šnelkurs šporhet tortica. Vas zanima, kaj točno je to in kaj zdaj počne karizmatični mladi kuhar?

»To je čokoladna tortica iz ponvice. Nastala je tako, da sem se sukal v kuhinji in razmišljal, kako na hitro pripraviti sladico. Nastala je ta tortica, ki je posebna zaradi tega, ker jo pripravimo iz samo štirih sestavin, torej iz moke, jajc, banane in kakava. Za njeno pripravo namesto pečice potrebujemo štedilnik in ponvico,« nam je pojasnil Žiga Gabrovec.

Naser Gashi je te dni postal slaščičar leta po izboru Gault&Millau Slovenija – na festivalu bo pokazal, kako nastane najboljša čokoladno-vaniljeva krema. Foto: Dejan Javornik
Naser Gashi je te dni postal slaščičar leta po izboru Gault&Millau Slovenija – na festivalu bo pokazal, kako nastane najboljša čokoladno-vaniljeva krema. Foto: Dejan Javornik

Najboljše praline


V sklopu festivala so pripravili tudi ocenjevanje za naj pralino. V priznani avstrijski čokoladnici Zotter sta slavni mojster Josef Zotter in njegova hči Julia okušala in ocenila 14 izdelkov sedmih čokoladnic. Ocenjevala sta videz, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost. Na prvo mesto sta postavila pralino z imenom Snickers iz Hiše čokolade Molinet iz Krope, saj sta ju prepričali dovršena in zahtevna izdelava ter izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to pralina, pri kateri ne bi prav ničesar spremenila.

Drugo mesto: pralina Kozja izbira dobra izbira, izdelana v Radolški čokoladi, predvsem zaradi posebnega značaja, ki ga da kozja skuta, in pa zaradi dovršene izvedbe in videza. Na tretje mesto sta uvrstila pralino Juzu in poper čokoladnice Aska iz Ljubljane. Prepričal ju je okus, ki sta ga odlično izpolnila doma izdelana pasta, hkrati sta bila navdušena nad teksturo in podobo praline.

Kaj izbrati? Foto: Arhiv Festivala čokolade
Kaj izbrati? Foto: Arhiv Festivala čokolade

Priporočamo še: 3 največje zmote pri pripravi solate: kako pomembno je, ali dodamo prej kis ali olje

Naslovna fotografija: Boris Pretnar
Datum Objave: 17.4.2023 ob 13:04

Več iz te teme:

čokoladaFestival čokolade

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.