Kam iti, kaj jesti, kaj piti: Priporočila lokalcev za Maribor, Koper, Celje, Kamnik in Kranj

Ne mislite, da so v našem OK magazinu le visokoleteča leporečja: uporaben je! Za pokušino: pet idej, kam v nekaterih slovenskih mestih iti na iskreno in prijetno kosilo, ki smo jih povzeli iz te revije. Svetujejo poznavalci lokalne scene – skupaj s priporočili, kam na kavo, katere znamenitosti so popolnoma spregledane, pa tudi o tem govorijo, kje v njihovem mestu se razkriva njegova preteklost in kje prihodnost. Če pa to ni uporabna informacija pred turistično navdahnjenim poletjem?! OK magazin je na voljo na vseh običajnih prodajnih mestih.
Maribor
»Smo na Lentu. Na plaži reke Drave. Restavracija Jack & Joe! Preprosto dobro. Sveže, lokalno in okusno. Obed začnem z zelenim ledenim čajem, po želji aromatiziranim z rožmarinovo vejico in limono. Sproščeno vzdušje in natakarji, ki vedo, zakaj in kaj delajo, ugodno vplivajo na dobro počutje. Čeprav so njihove restavracije poznane po steakih in sočnih hamburgerjih v črnih bombetkah, iz katerih moli vse živo zelenih in pisanih sestavin, sama najraje naročim bami goreng, riževe rezance v voku. Pomazano s kruhom, bi rekli v Mladini;)«
Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka unikatnega nakita, E2RD

Koper
»Blizu zunanjega oboda mesta, v ozki Kolarski ulici, stoji stara koprska gostilna Rampin. Hiša je do leta 1955 pripadala stari koprski plemiški družini Gravisi, zadnjih sto in več let pa je tam gostilna. Domačini ji pravimo betola, oštarija. Poleg Istrske kleti v Župančičevi ulici in Miramarja na Carpacciovem trgu je to edini lokal, kjer je mogoče dobiti preprosto istrsko in sredozemsko kuhinjo. Ime Rampin, ki v istrobeneškem narečju sicer pomeni kavelj, je dobila po slovitem nekdanjem najemniku Pietru Rasmanu Ranpinu. V betoli se dobivajo domačini, ki ob osminki malvazije igrajo karte ali moro, v novejšem času pa sem zahajajo tudi študentje, mladi alternativci in lokalni kulturniki, tu in tam se zgodi kak koncert ali performans. Gostilničar Boris je stare sorte, spreten, prijazen, duhovit, svoj poklic ima rad in to čuti vsak gost. Iz Rampina ne morete oditi ne lačni ne žejni, pristno vzdušje v notranjosti in na vrtu, predvsem pa zmerne cene vas bodo prepričale, da se je v to koprsko betolo vredno vrniti.«
Irena Urbič, kulturnica, vodja mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza

Celje
»V mestu je ponudba po eni strani dobra, po drugi pa, če pomisliš bolj poglobljeno, je malo gostiln, kjer pravzaprav kuhajo bolj klasično. Pic in burgerjev se hitro najemo, res malo pa je gostiln, kjer se še lupi krompir, kuha klasična juhica ali enolončnica ... V samem mestnem jedru predlagam gostilno Oštirka ali Gostilno Matjaž.«
Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje

Kamnik
»V okolici Kamnika je kar nekaj odličnih gostiln, v samem mestu pa si lahko izjemno okusno in iskreno kosilce s ščepcem sodobnosti privoščite v Korobaču, kjer vam bodo poleg rednega menija vsak dan ponudili tudi specialko. Ne gre prezreti njihovih mesnih jedi, burgerjev in wrapov ter doma narejenih (brezalkoholnih) pijač. Če ste balkansko navdihnjeni, se lahko ustavite na obvoznici v Kordunu, če radi raziskujete okuse, je za a sirska restavracija Tsnim z odlično čičerkino solato in baklavo. Če pa se vam mudi, si lahko ob trših glasbenih ritmih in pivu ob vstopu v Kamnik privoščite 7 burger.«
Nina Žitko Pucer, urednica, Mladinska knjiga

Kranj
»Ivan, ki pravzaprav ni Ivan, ampak je bil to dedek Anžeta Skvarča. Anže pravi, da bi bil njegov dedek, če bi še živel, zelo ponosen, da ima sredi mesta svojo gostilno – seveda imenovano Pri Ivanu. Njihova kuhinja je domača, tradicionalne slovenske jedi pa pripravljajo na sodoben način. Posebnost kuhinje je, da je (razen kruha) brez glutena, da uporabljajo lokalne sestavine, domače začimbe in kuhajo na odprtem ognju. Za vsakdanjo malico, če si zaželite kaj hitrega in ugodnega – pico, tortilje, bogat izbor solat in prilog –, pa domačini radi zaidemo tudi v Klubar.«
Mateja Zore, direktorica kranjskega zavoda Fragmenti, neke vrste literarnega lokala
