Odprta Kuhinja

Kavoljubi, pozor: teh dogodkov in novosti v septembru nikar ne spreglejte

Prihajajo festivali kave (Foto: arhiv Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika)
Odpri galerijo
A+   A-
September bo prežet z vonjem kave: za začetek osmi festival kave na Vrhniki, konec meseca pa bo prestolnica gostila Ljubljana Coffee Festival. Ker je tudi nam zadišala skodelica mamljivega napitka, smo zbrali nekaj kavnih novosti.

Konec meseca: Ljubljana Coffee Festival

V prestolnici bo 21. in 22. septembra praznik kave, ki bo bržčas privabil ljubitelje od blizu in daleč. Na Ljubljana Coffee Festivalu, ki bo v Mestnem muzeju, pričakujejo več kot trideset vrhunskih strokovnjakov iz kavne industrije, med drugim uveljavljene znanstvenike, lastnike elitnih kavnih posestev in izjemne bariste. Dogodek, ki so ga v Ljubljani prvič pripravili leta 2016, bo tudi letos raznolik, osredotočal pa se bo na različne plasti sveta kave. Obiskovalci si bodo lahko ogledali senzorično sobo, obiskali laboratorij in kavarno, sodelovale bodo tudi slovenske in svetovne pražarne. V Mestnem muzeju bo potekalo tekmovanje, del programa pa bo zajel še ulično prehrano in vse bolj priljubljeno miksologijo.

Na festival prihajajo številna znana imena, med njimi svetovni zvezdnik James Hoffmann, ki širi ljubezen do opojnega napitka prek spleta, poleg tega je napisal svetovni atlas kave in je avtor knjižne uspešnice Kako doma pripravimo najboljšo kavo (torej: How To Make The Best Coffee At Home). Prvi dan, 21. septembra, bo sodeloval pri pogovoru o tem, kako se kava lahko poveže z vrhunsko kulinariko, ob njem pa bomo prisluhnili še norveškemu poznavalcu Timu Wendelboeju, britanskemu baristu Dalu Harrisu in trem slovenskim chefom: Tomažu Bratovžu (Restavracija JB), Igorju Jagodicu (Strelec) in Mojmirju Šiftarju (Pen klub).

Med drugimi zvenečimi imeni, ki jih bo mogoče srečati na Ljubljana Coffee Festivalu, bodo tudi slovaški barman in avtor knjige o kavnih koktajlih Martin Hudak, italijanski mojstrici latte arta Carmen Clemente in Manuela Fensore (prva je bila svetovna prvakinja v risanju s spenjenim mlekom leta 2022, druga je ta laskavi naziv osvojila tri leta prej) ter slovenski strokovnjak Samo Smrke, ki na univerzi za uporabne znanosti v Zürichu raziskuje področje tehnologije in kemije kave.

V Ljubljano prihaja superzvezdnik James Hoffmann. (Foto: Anil Mistry)
V Ljubljano prihaja superzvezdnik James Hoffmann. (Foto: Anil Mistry)

Festival kave na Vrhniki

Prva septembrska sobota, 7. septembra, drugo znano slovensko kavno mesto: Vrhnika. Letošnji festival je združil dva svetova: kavnega in tistega, ki se osredotoča na koktajle. Na dogodek so povabili poklicne bariste, barmane in tudi svetovnega prvaka v pripravi koktajlov Rastislava Kasarja, nam je pojasnila Lina Celarc iz Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika. Zakaj je festival kave ravno na Vrhniki, ni težko ugotoviti: to je rojstni kraj pisatelja Ivana Cankarja, ki je napisal znamenito črtico Skodelica kave.

Utrinek z enega od preteklih festivalov kave na Vrhniki. (Foto: rhiv Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika)
Utrinek z enega od preteklih festivalov kave na Vrhniki. (Foto: rhiv Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika)

Kava se lahko vmeša tudi v imenitne koktajle. (Foto: arhiv Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika)
Kava se lahko vmeša tudi v imenitne koktajle. (Foto: arhiv Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika)

Vredno pokušine: slovensko pivo s kavo

»Ideja za to pivo, ki vsebuje osem volumenskih odstotkov alkohola, se mi je utrnila neko jutro, ko sva z ženo prvič pila aromatizirano kavo slana karamela iz pražarne Escobar. Takoj ko je zadišalo, sva se spogledala in rekel sem, da moramo to kavo vključiti v pivo,« je povedal Jure Guzelj iz Pivovarne Kralj. Leta 2019 je v tej butični slovenski pivovarni tako nastalo prvo pivo z imenom Don't mash with me, od takrat se je receptura le malenkost spremenila, saj je zdaj nekoliko drugačna predvsem količina piranske soli, »ki jo uporabimo za dodaten vau učinek, ker pivo obljublja okus slane karamele, in s tem to dosežemo.« Ta kavni stout je močnejši stil temnega piva, kavo pa vanj dodajo med postopkom cold brew, od 25 do 48 ur pred polnjenjem.

In zakaj so mu nadeli takšno ime? »Pivo je močnejše, z malo več alkohola, predvsem pa z več okusa, kot smo ga vajeni, zaradi česar se lahko naši receptorji v možganih odzovejo bolj intenzivno kot sicer. Od tod tudi ime – ne se hecat z mano,« opiše vodja Pivovarne Kralj unikatno pivo, ki je naprodaj v njihovi pivovarni, točijo ga v Zlati ladjici sredi Ljubljane, na pokušino pa je na vrhniškem festivalu kave.

Pivovarna Kralj: pivo s kavo (Foto: arhiv Pivovarne Kralj)
Pivovarna Kralj: pivo s kavo (Foto: arhiv Pivovarne Kralj)

Opazili smo: kavarna Specialka

V večjih slovenskih mestih se v zadnjem obdobju pojavljajo kavarne, ki odpirajo drugačne poglede na kavo. To pripravljajo na sodobne načine, v ponudbi so posebne kave, v nekaterih boste našli tudi vse bolj trendovski espresso tonic, poleg tega je notranjost teh lokalov pogosto nadvse šik. Takšna je tudi v Center Rog umeščena kavarna Specialka, ki je najnovejša pridobitev podjetja Goat Story. Če obožujete kavo, ste zagotovo že slišali za to slovensko ekipo, ki je zaslovela po inovativno oblikovanih skodelicah za kavo goat mug, narejenih v obliki kozjega roga. Skodelicam so pozneje dodali še moderno zasnovane posode za pripravo kave, kavne mlinčke čistih oblik, izbrane kave in kavne mešanice, zadnje kavno zrno v tej zgodbi pa je kavarna Specialka. »V kavarni prepletamo kavne napitke, ki so jedro naše ponudbe, s hišnimi funkcionalnimi napitki, kot so hišni rose latte, kakav z maco, matcha, fermentirana hišna soda in še kaj,« je pojasnila Anja Kozel, vodja Specialke.

Kavarna Specialka v Centru Rog je najnovejša pridobitev slovenskega podjetja Goat Story. (Foto: arhiv Kavarne Specialka)
Kavarna Specialka v Centru Rog je najnovejša pridobitev slovenskega podjetja Goat Story. (Foto: arhiv Kavarne Specialka)

Datum Objave: 6.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: