Odprta Kuhinja

Kdo so mame teh slovenskih restavracij

Gostilna mama Marija je v pritličju kranjskogorskega hotela Skipass. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
Našli smo štiri restavracije, ki v imenu nosijo besedo mama. Eno v Sečovljah, drugo v Kranjski Gori, tretjo v Ljubljani, zatem pa je tu še picerija Mamma Mia, ki že 30 let stoji v Žalcu.


Darko Klemen in mama Marička


Nad Sečovljami je že več kot 60 let gostilna, v preteklosti imenovana Gostilna Marička. Ko jo je pred nekaj leti prevzel Darko Klemen, ki je leta 2016 zmagal v kuharski oddaji MasterChef Slovenija, je ime le rahlo spremenil – dodal je besedo mama. »Moji mami je bilo ime Marija,« pojasni prijetno zgovorni chef. V Gostilni mama Marička so vedno na voljo nekatere jedi, ki ga spominjajo na dom, družino in mamo. »Tu je vedno prava goveja juha, vedno imamo ocvrtega piščanca in svinjske kračice,« pravi Darko Klemen in omeni, da nad Sečovljami kuha tradicionalne slovenske jedi na moderen in svoj način.

Na mamo Marijo ga spominja še več jedi: »Tu je še pražen krompir, če me sprašujete o sladicah, pa jih v naši delavski družini ni bilo veliko oziroma so bile res preproste, denimo puding, štrudelj in podobno. In tudi danes so nekatere navdih za sladke jedi v Gostilni mama Marička.«

Darko Klemen, zmagovalec MasterChefa Slovenija 2016, v Sečovljah vodi Gostilno mama Marička. Foto: Roman​ Šipić
Darko Klemen, zmagovalec MasterChefa Slovenija 2016, v Sečovljah vodi Gostilno mama Marička. Foto: Roman​ Šipić

Miha Dolinar in mama Marija


Chef Miha Dolinar v Kranjski Gori vodi Gostilno mama Marija. Imenoval jo je po stari mami, ki je bila poleg mame Ize in tete Zize njegov prvi kuharski navdih. Kasneje je kuharsko znanje pilil tudi pri slovenskih chefih in na uglednih naslovih v tujini ter se nato usidral v Kranjski Gori, kjer je sredi leta 2021 odprl Gostilno mama Marija.

Med jedmi, ki jih je pripravljala njegova stara mama Marija, chef Dolinar omeni predvsem maželjne (to je zmes, narejena iz drobovine oziroma mesa iz glave, dopolnjena z zelenjavo in žiti, ki jo zavijemo v mrežico in spečemo v pečici) ter različne juhe. »Juhe, ki jih je stara mama Marija pripravljala v štedilniku na drva, so bile vedno najboljše,« omeni sogovornik enega od lepih spominov na okuse iz otroštva.

Omenjene jedi, dopolnjene z novimi in sodobnimi komponentami, inovativni gorenjski chef Miha Dolinar še danes rad postreže svojim gostom.

Gostilna mama Marija je v pritličju kranjskogorskega hotela Skipass. FOTO: Špela Ankele
Gostilna mama Marija je v pritličju kranjskogorskega hotela Skipass. FOTO: Špela Ankele


Miha Dolinar, chef kranjskogorske Gostilne mama Marija FOTO: Uroš Hočevar
Miha Dolinar, chef kranjskogorske Gostilne mama Marija FOTO: Uroš Hočevar

Trubarjeva mama in Mamma Mia


Če gremo naprej: v Ljubljani, na Gospodarskem razstavišču, je Gostilna pri Trubarjevi mami, ki spada pod okrilje skupine Kaval. Restavracija, ki so jo odprli pred štirimi leti, ponuja »odlično kulinariko pristnih slovenskih jedi«. Pa še zadnji naslov: v Žalcu smo našli picerijo Mamma Mia, ki tu deluje že več kot 30 let. Kot so nam pojasnili, poleg pic pripravljajo hamburgerje, testenine, solate in podobno, imajo pa tudi pico z imenom Mamma Mia: »Ta zajema tudi hrenovko, ki smo jo v otroštvu oboževali, ko nam jo je pripravila mama. Imamo tudi solato Mamma Mia, ki je posebna zaradi tega, ker je sestavljena iz solate, ki jo lahko pridelamo sami doma, zato ima okus po domačem.«

Preberite tudi: Pomembni triki za lepo ocvrt sir

Datum Objave: 24.3.2023 ob 13:03

Več iz te teme:

gostilne

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.