Odprta Kuhinja

Ljubljanske stojnice: 5 zanimivosti, ki letos najbolj presenetijo (in cene)

Ljubljanske stojnice - na tej strežejo miške z nagrajeno malinovo marmelado. (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav ponudba ostaja klasična, nam je v oči padlo teh pet zanimivosti, ki popestrijo postojanke s kuhanim vinom, šmornom, kranjsko klobaso ...

Hodim po ljubljanskih ulicah ... In si spotoma ogledujem, kaj dobrega, novega in zanimivega letos ponujajo stojnice. Veliko je klasike: od kuhanega vina do cesarskega praženca in kranjskih klobas. Tu so še dobro znani hladni in topli napitki, kot tudi jedi, ki po vsej logiki ne spadajo v samo jedro praznično okrašene slovenske prestolnice. A med različno tekočo in netekočo ponudbo, ki letos ostaja v sivem povprečju, se kljub vsemu najde teh pet zanimivosti.

Eksotika: žabji kraki

Na stojnici, postavljeni v samem jedru Ljubljane, med maketo mesta in novoletno smrečico, ki se je je oprijelo ime po neki zelo znani začimbi, smo že takoj našli prvo zanimivost.

Česa takšnega na božičnih sejmih drugod po Evropi, vsaj tam, kamor je že stopila naša noga, ne boste našli. »Predvsem turisti so nori na žabje krake,« je o zanimanju za to ljubljansko posebnost povedal prijazni gostinec, ki na stojnici Pri maketi ponuja med drugim še ajdove žgance z ocvirki, joto s kislim zeljem in šunko, govejo juho z rezanci in ričet s kranjsko klobaso.

Pri maketi boste za žabje krake, ki jih postrežejo s tatarsko omako in kosom kruha, odšteli okroglih deset evrov.

Žabji kraki na stojnici Pri maketi. (Foto: Špela Ankele)
Žabji kraki na stojnici Pri maketi. (Foto: Špela Ankele)

Leteči žganci – na stojnici iz Fažane

Priznajmo: sprva smo šli dokaj jadrno mimo stojnice z imenom Timav, ki jo najdemo na Gallusovem omrežju. Kajti bilo je hladno, nam pa morske dobrote, ki smo jih pripisali tej stojnici, niso dišale. A nekaj nas je gnalo nazaj – in ko smo si bolje ogledali ponudbo, smo med ribjimi burgerji in podobnim opazili leteče žgance.

Leteči žganci je pristno historično ime za ocvrte piščančje kračke, ki jih tu postrežejo s solato. In ko smo se zaklepetali z lastnikom Linom Giaccometijem, je povedal zanimivo zgodbo: v Fažani vodi restavracijo Sampore di Mare in zraven še kiosk s hitro morsko hrano Da Antonio. V praznično okrašeno slovensko prestolnico je z morsko ponudbo prišel prvič, saj tu morda nekoč v prihodnosti odpre tovrst­no restavracijo, leteče žgance pa pripravlja, ker so mu tako svetovali ljubljanski prijatelji. Bonus: na tej stojnici strežejo tudi belo in rdeče kuhano vino iz okolice Fažane, velik vtis na nas pa so tu naredile stekleničke vodnjanskega oljčnega olja Chiavalon, ki nam ga je pred časom priporočil znani hrvaški chef David Skoko.

Poleg letečih žgancev, ki stanejo 13 evrov, boste tu lahko naročili še ljubljanski zrezek.

Leteči žganci (Foto: Špela Ankele)
Leteči žganci (Foto: Špela Ankele)

Pijača: barvna penina z bleščicami

Med toplimi pijačami, ki letos vabijo na ljubljanskih stojnicah, po pričakovanju prevladujeta kuhano vino in kuhan džin, nekaj je tudi tople medice in punča, prav tako bombardina.

A mi smo se, očarani, ustavili pri steklenicah penine, v katerih so se – pod taktirko Vinogradništva Sedlak, ki domuje v Središču ob Dravi – magično premikale drobne bleščice. Da bi si privoščili buteljko barvne sladke penine, v kateri se z bleščicami druži še jedilna barva brez glutena, okusa in vonja v šestih odtenkih, sicer nismo pomislili, nas je pa bleščeči se muškat prav prijetno spomnil na lučko lava.

A če se raje vrnemo k vsako­letnemu hitu ponudbe na ljub­ljanskih ulicah, torej h kuhanemu vinu: letos na večini stojnic stane 3,5 evra.

Barvna penina z bleščicami. (Foto: Špela Ankele)
Barvna penina z bleščicami. (Foto: Špela Ankele)

Miške z nagrajeno marmelado

Na stojnici Pr' Puški, ki jo najdemo blizu Tromostovja, smo se prav prijetno zaklepetali z Rozalijo Perkovič. Pojasnila nam je, da je iz domačih malin po starem družinskem receptu skuhala marmelado, s katero zdaj oblije praznične miške.

»Marmeladi rečemo malinofka, ker smo s Štajerskega,« se je nasmehnila in spotoma omenila, da je ta domači izdelek prejel zlato medaljo na letošnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij.

Za porcijo mišk, ki jih krasi nagrajena malinova marmelada, boste odšteli pet evrov, prav toliko stane tudi manjši kozarček dišeče marmelade. To je, naj omenimo, manj kot v Zagrebu, kjer letos razburjajo prav miške (fritule) po šest evrov.

Miške z nagrajeno marmelado. (Foto: Špela Ankele)
Miške z nagrajeno marmelado. (Foto: Špela Ankele)

Lectovo srce za srečo v 2024

»Leta 1996 smo za smreko iz Kočevskega gozda, ki jo je Slovenija podarila Vatikanu, naredili 15.000 okraskov iz lecta, med njimi tudi takih v obliki papa­mobila,« nam je z zanimivo zgodbo postregel Lucian Perger, deveti rod lectarjev v družini, ki se s to obrtjo ukvarja od 1757.

Še cena: manjše srce stane pet evrov. »Za srečo v letu, ki prihaja,« je dejal mladi lectar iz Slovenj Gradca.

Perger - nekaj sladkega je vedno dobra ideja. (Foto: Špela Ankele)
Perger - nekaj sladkega je vedno dobra ideja. (Foto: Špela Ankele)

Preberite tudi: Kruhki sv. Lucije, ki bodo vaša nova decembrska strast (VIDEO)

Datum Objave: 11.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

ljubljanske stojnicebožična Ljubljanaleteči žgancižabji kraki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.