Odprta Kuhinja

Kruhki sv. Lucije, ki bodo vaša nova decembrska strast (VIDEO)

Kruhki sv. Lucije
Odpri galerijo
A+   A-
Mehki in sladki kruhki, ki imajo značilno rumeno barvo, za katero poskrbi žafran. Pečemo jih za god sv. Lucije, prinašalke luči.

Komaj sem čakala, da pridejo decembrski prazniki: ti kruhki so eden pomembnejših razlogov. Kot nekakšen kuharski dolg sami sebi so mi ostali od lani, ko sem bila popolnoma očarana nad tem, kako v skandinavskih deželah častijo Lucijo, svetnico, ki po starinskem verovanju prinaša soncu znova moč, v decembrsko temo pa svetlobo.

Ne bom utrujala z daljno zgodovino, dva stavka bomo pa že zmogli: Lucija je bila rojena v Sirakuzah na Siciliji, njen god praznujejo številne krščanske ločine, in sicer 13. decembra. Po starem julijanskem koledarju je bila to najdaljša noč leta, že naslednji dan je bilo svetlobe več. In kdor se je kdaj znašel visoko na severu, v deželah, kjer pol leta ne vidijo svetlobe, verjetno razume, zakaj ima ta zanje tak pomen. God sv. Lucije, prinašalke luči, praznujejo z ganljivimi sprevodi, v katerih se svet zdi čaroben in poganski na način, ki ga genetsko razume vsak od nas. To je razlog za mojo zagledanost v te kruhke.

Pa še nekaj kuharskih opažanj: ti kruhki so zloglasni po tem, da lahko postanejo zelo trdi. Po tem receptu bodo ostali mehki, k temu pa lahko pripomoremo tako, da jih pravočasno pokrijemo z mokro krpo, ko se ohlajajo. Če želite, da bodo lepi, jih v drugo ne vzhajajte predolgo in na tesno jih zvijte. Če pa želite mehke, tvegate, da se bodo razlezli, značilna oblika bo trpela, vendar bodo mehki kot maslo.

Nikakor pa ne smete izpustiti žafrana. Zaradi te sestavine bodo kruhki lepe medene barve. Pravi mojstri bi žafran čez noč namočili v nekaj žganja, da bi se barva res močno izlužila, jaz sem izbrala preprostejšo različico v toplem mleku.

Kruhki sv. Lucije

 • 175 ml mleka
 • 1/2 žličke pestičev žafrana
 • 1 žlička + 50 g navadnega belega sladkorja
 • vrečka suhega kvasa
 • 490–570 g navadne bele moke
 • 1/2 žličke soli
 • dober ščep mletega kardamoma (po želji)
 • 60 g masla (sobna temperatura)
 • za dve zvrhani žlici kisle smetane
 • 2 veliki jajci
 • rozine

Premaz

 • rumenjak, malo mleka

Priprava

 1. V manjši kozici skoraj do vrelišča segrejemo mleko, ki smo mu dodali žafranove nitke in žličko sladkorja. Odstavimo in mešamo, da se sladkor v celoti stopi.
 2. Ohladimo na telesno temperaturo in nato po mleku posujemo suhi kvas, znova počakamo 10–15 minut, da se aktivira (mehurčki).
 3. V posodi stoječega mešalnika pomešamo suhe sestavine: 490 g moke, 50 g sladkorja, sol, mleti kardamom. V sredini ustvarimo vdolbino in vanjo prelijemo žafranov kvasec, dodamo jajci, zmehčano maslo v kosih ter kislo smetano (lahko tudi pasirano skuto). Dobro pomešamo, nato začnemo gnesti, uporabimo kljuko, pri majhnih vrtljajih. Postopoma in po potrebi dodajamo moko, dokler ni testo obvladljivo, čeprav še nekoliko lepljivo.
 4. Oblikujemo ga v kroglo, vrnemo v posodo in pokrito vzhajamo uro do dve, da dvojno naraste.
 5. Ko je testo vzhajalo, ga preložimo na delovno površino, še malo pregnetemo, nato pa trgamo kroglice, težke 60–70 g. Te zvaljamo v kačice, ki naj bodo debele za ženski prst. Kačice potem zvijemo v obliko črke S, torej v dve spiralici, kar na tesno.
 6. Kruhke položimo na peki papir in pekač, na katerem jih bomo pekli, in še nekoliko vzhajamo.
 7. Medtem vključimo pečico na 200 stopinj. Ko se segreje, kruhke pomažemo z rumenjakom, ki smo ga razredčili z žlico mleka, v središče vsake spirale pa zatlačimo eno rozino (najbolje je, da jih prej namočimo v rum).
 8. V ogreti pečici pečemo okrog 10 minut, pekač vmes enkrat obrnemo, sicer se ne bo vse enakomerno speklo. Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice in pokrijemo z vlažno krpo (vendar naj se jih ne dotika). Tako bodo ostali strašno mehki.

Kruhki sv. Lucije
Kruhki sv. Lucije

Priporočamo še: Najboljši recept za linške piškote, na katerega prisegamo

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Datum Objave: 9.12.2023 ob 07:12

Več iz te teme:

videobožič in novo letokruh

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.