Odprta Kuhinja

Ljubljanski kulinarični kotički, ki jih je opazil New York Times

A+   A-
Sloviti časopis je bil navdušen nad ljubljansko kulinariko.Naša čudovita prestolnica postaja vse bolj turistično zanimiva in pred kratkim so jo obiskali tudi novinarji svetovno znanega časopisa New York Times. V mestu so preživeli 36 ur ter za svoje bralce pripravili vodič po Ljubljani, kjer so izpostavili njene še posebno inovativne in zanimive kotičke, restavracije in bare.

Mi smo se seveda nadvse razveselili njihovega pisanja, ki si ga lahko v angleškem jeziku v celoti preberete tukaj, za vas pa smo izluščili tisto, kar najraje beremo na našem portalu – kulinarične podrobnosti.

Priporočamo, da si preberete spodnje vrstice ter zabeležite, kam se morate podati na gurmansko raziskovanje, kot ga doživijo turisti.

Sorodne vsebine: New York Times turiste pošilja v Zoofo in k Marjeti Grošelj

1. Črno zrno


Za rdečimi vrati je na Gornjem Trgu letos zaživel čudovit, v modro keramiko odet kavni kotiček. Zamisel zanjo je uresničil Alexander Nino, ki se je pred leti k nam preselil iz daljne Bogote in dejal, da Slovenci izhajamo iz tradicije domače pridelave sestavin ter vemo, kako pomemben je njihov izvor. Da se pri njem oglasite na skodelici dišeče kolumbijske kave, ki je ročno izbrana in pražena z ljubeznijo, vam toplo priporočamo tudi mi.

2. Odprta kuhna


Kako v enem dnevu obiskati vse restavracije, ki so vam jih priporočili prijatelji, vodiči in celo taksisti? Nič lažjega, pravijo v New York Timesu, kjer so navdušeni nad konceptom Odprte Kuhne, ki vsak petek navdušuje in kulinarično osrečuje na Pogačarjevem Trgu. »Z njo rušimo zidove med restavracijami in ljudmi,« pravi njen idejni vodja Lior Kochavy.

3. Osha


Osha je majhen, a nadvse prikupen azijski bistro na Trubarjevi ulici, kjer lahko uživate v čudovitih tajskih, vietnamskih in drugih azijskih grižljajih in pivu iz butičnih pivovarn. Odprl se je junija, vse od takrat pa navdušuje z lepo opremljeno notranjostjo, prijaznostjo in odličnimi okusi.

4. Skuhna


Družbeno odgovorna restavracija v mestu je gotovo Skuhna, ki si jo je zamislil v Zimbabveju rojen Max Zimani, da bi povečal zaposljivost migrantov z globalnega juga. Rezultat dela je inovativen meni z nadvse okusnimi jedmi z vsega sveta. Ob petkih se pri njih lahko oglasite na odlični pethodni večerji ob spremljavi žive glasbe.

5. Tržnica


Seveda ne moremo mimo naše tržnice, ki že od nekdaj razveseljuje s pristnimi domačimi siri, mesninami in drugimi delikatesami. V newyorškem časopisu opogumljajo turiste, naj poskusijo čim več slovenskih dobrot izpod slikovitih arkad.

6. Pri Škofu


Novinarji New York Timesa so se odločili za kosilo Pri Škofu v Krakovem naselju, 25 let stari restavraciji, kjer vam bo lastnica Maja Pitarevič postregla z njoki s pršutom in rukolo ter solato, nabrano na bližnjih vrtovih – odlično!

7. Dobrote Dolenjske


Minuto stran od Mestnega trga se nahaja trgovinica Dobrote Dolenjske z več kot 350 lokalno pridelanimi produkti, kjer lahko poskusite dolenjski med, vina, mesnine, likerje … Skratka, vse okuse, ki jih ponuja ta s soncem obsijana regija.

8. Repete


Rezervirajte si mizo v bistroju Repete, kjer lahko uživate v jazz glasbi v živo. Preverite s kredo na tabli napisano dnevno ponudbo pred restavracijo in si privoščite jedi, pripravljene iz sezonskih sestavin s tržnice, zraven pa nazdravite s kozarcem roseja s Svetega Martina.

9. Wine Bar Šuklje


V slovitem časopisu se navdušujejo tudi nad vinskim barom Šuklje, ki se ponaša z več kot 300 vinskimi etiketami, od katerih je kar polovica slovenskega porekla. Vinska karta se zamenja vsak mesec.

Sorodne vsebine: Vinski bar Šuklje – vino lahko okušate glede na glasbeno razpoloženje

10. EK Bistro


Inovativen hišni meni, opečnato marmornata estetika in nasmejani natakarji vas čakajo v Bistroju EK, kjer se morate oglasiti na krepkem zajtrku ali brunchu, ki ga strežejo do šeste ure popoldan. Pri njih smo se oglasili tudi mi, kako smo se imeli pa lahko preberete tukaj.

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Preberite še: Brunch v mestu - Biro Bistro
Datum Objave: 13.10.2017 ob 18:10

Več iz te teme:

EkNew York TimesšukljeSkuhnaoshaOdprta kuhnačrno zrnorepetepri škofu

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.