3 recepti za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema v 21 dneh

Najbolj praznični mesec je minil – veseli ali ne. Na vrsti so zaobljube o bolj zdravem prehranjevanju, čistilne kure, napitki za razstrupljanje in krepitev imunskega sistema, dolgi sprehodi, savna.

Te dni bomo obrnili ploščo. Nazdravljanje novemu letu gre počasi h koncu in začenjamo razmišljati, kaj narediti za razstrupljanje telesa. Jaz začnem uživati tekoče zdravilne in čistilne napitke. To je preverjeno dober in učinkovit način, da si organizem oddahne od napornega in intenzivnega predelovanja hrane in pijače. Podajam nekaj receptov, za katere menim, da so preprosti, zdravilni in okusni, in z malo organizacije vam bo uspelo narediti 21-dnevno kuro.

Rutina

Takole gre: pred zajtrkom si pripravim zeliščni čaj in skoraj ohlajenemu dodam kapljice pegastega badlja. Te namreč prečistijo in razmaščujejo jetra, koristijo pa, če jih uživamo vsaj mesec dni.

Okoli 11. ure zaužijem različne zelene stiskance, ki so »hrana« za celice, osvežijo in hkrati dodajo energijo do kosila. Recept, ki ga navajam, je prvak med zelenci, saj je poln kalija in sploh organskih snovi in soli, ki jih telo potrebuje.

Popoldne, okoli 17. ure, pride na vrsto sveža topla grenivkina limonada, ki poskrbi za nemoteno delovanje ledvic in krepi imunski sistem. Grenivkin sveži sok vedno razredčim z vodo, drugače deluje pre­agresivno in dosežemo ravno nasproten učinek od želenega.

V zimskem času dan res hitro mine in že smo pri večeru, ko okoli 20. ure užijem zeliščni čaj s kapljicami pegastega badlja. Nekje po 21. uri ne pijem ničesar več, da ledvice počivajo.

Vsi ti napitki za razstrupljanje telesa so bolj učinkoviti, če jih pripravljamo sproti, tako vedno užijemo svežega. Vsekakor velja upoštevati še eno priporočilo, da se v tem času popolnoma odrečemo mlečnim izdelkom in alkoholu.

Zeliščni čaj in kapljice pegastega badlja

Grenivkina limonada

  • velika grenivka (približno 350 g)
  • 5 g svežega olupljenega ingverja
  • 200 ml vode

Priprava

1. Vodo zavremo in dodamo narezan ingver, pokrijemo in pustimo stati 10 minut.

2. Iztisnemo sok grenivke (približno 200 ml) in dodamo k ingverju. Pijemo toplo po požirkih.

Zeleni stiskanec

  • 120 ml soka svežega korenčka
  • 60 ml soka sveže zelene
  • 40 ml soka sveže špinače
  • 30 ml soka svežega peteršilja

Priprava

1. Vse sestavine ločeno iztisnemo skozi ročni stiskalnik in pomešamo med seboj.

2. Uživamo počasi po požirkih.

Zeliščni čaj

  • enaki deli koprive, melise, zelenega ovsa, bezga in breze
  • kapljice pegastega badlja

Priprava

1. Zavremo 3 dl vode, odstavimo in nekaj časa počakamo, da se voda umiri.

2. Dodamo jedilno žlico zeliščne mešanice. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato precedimo, delno ohladimo ter dodamo 30 kapljic pegastega badlja.

Priporočamo še: Rejuvelac, napitek za zdravo črevesno floro, ki ga naredimo sami

Fotografije: Getty Images, Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed