Kako pripravimo posebno kavo frenchpress?

Frenchpress. Foto: Thinkstock Photos

Klasični način z dolgo zgodovino, saj so prve francoske preše, kakor približno prevajamo, na trg prišle že konec 30. let prejšnjega stoletja. To je razmeroma preprost način priprave.

Francoska preša je sestavljena iz spodnjega steklenega valja, pokrova in osrednje preše z mrežico, ki je lahko iz različnih materialov, njena naloga je samo ta, da mleto kavo, ko prešo pritiskamo proti dnu, preceja.

Kako: Kavo zmeljemo srednje grobo, v nekaj poskusih bomo ugotovili primerno granulacijo zase. Pregrobo mleta bo vodena, preveč fina granulacija pa rada zagreni ali pa je kava premočna. Razmerja so podobna: nekje 25 do 30 gramov kave na pol litra vode. Priporočljivo je, da prešo najprej pripravimo do delovne temperature, torej ogrejemo z nekaj vroče vode. To odlijemo in dodamo kavo ter toliko vrele vode (najbolje 96 stopinj, finese so odvisne od same kave), da jo pokrije.

Pomešamo in pokrito pustimo pol minute, za fazo cvetenja (blooming). Potem dolijemo preostalo vodo in pokrijemo ter pustimo tri minute in pol. Nazadnje prešo enakomerno pritisnemo do dna in zdaj se bo pokazalo, ali je kava zmleta pravilno: če ni nobenega upora, je pregrobo, če se mučimo, prefino. Potem odlijemo – dekantiramo, kajti če jo bomo pustili v preši, bo kava pregrenka.

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.