Koktajli: hot toddy, čudežni napitek s severa

Hot toddy je čudežna pijača s severa, ki, če je verjeti ljudskim zgodbam, ozdravi vse zimske bolezni. To pa je več kot dovolj dober razlog za redno uživanje v tem izjemno okusnem zimskem zvarku.

Topla sladkost viskija, medu, limone in začimb je pravi tonik za dušo v zimskih mesecih. Destilacija toplega objema in odeje v pijačo, dober izgovor za popoldansko okrepčilo, hiter kozarček pred spanjem, svetla točka v mokrem in hladnem vremenu.

Nekateri verjamejo, da pijača olajša simptome prehlada in gripe: Victoria Moore, avtorica knjige Kako piti (ang. How to Drink) je ta koktajl opisala kot »vitamin C za zdravje, med za pomiritev, alkohol za otrplost«.

Hot toddy je bolj princip kot recept

Najprej je to mešanica žganja (običajno viskija, ruma ali rakije), vroče vode in medu. Tradicionalno se v severnih državah, še posebno v Veliki Britaniji in na Irskem, uporablja viski, za balkanski priokus pa lahko uporabimo tudi rakijo.

Koktajl se dodatno lahko začini z ingverjem, cimetom, zvezdnatim janežem, klinčki, avanturisti pa lahko izberejo tudi kardamon in citruse, predvsem limonino lupinico ali pomarančo, limeto ali grenivko.

Namesto vode lahko uporabite čaj, kar je mnogim ljubše, saj je okus še toliko bolj bogat. V tem primeru priporočam planinski čaj ali kakšen drug nežen zeliščni čaj.

Sestavine

– 2 klinčka
– 2 zvezdnata janeža
– cimetova palčka
– med po okusu
– ingver po okusu
– limonova lupinica
– 200 ml vrele vode
– 1 merica viskija

Ne veste, kaj je merica? Preberite tukaj.

Priprava

1. Najprej pripravimo odišavljeno vodo: v čajnik dodamo klinčke, janež, cimet, ingver in lupinico. Prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 3 minute. Dodamo med.

2. V kozarec dodamo merico viskija in dolijemo merico odišavljene vode. Po želji dodamo še malo več odišavljene vode, odvisno od tega, kako močen napitek si želimo.

Doslej sem vam zamešala še naslednje koktajle:
– Vse se začne z limonado
– Moskovska mula spet brca
– Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Naslovna fotografija: Thinkstock

Vesna Doknić

Zaprisežen foodie in velika ljubiteljica mednarodne kuhinje. Ko bom velika, bom imela kuhinjo na prostem, ki bo kos prav vsakemu mojemu izzivu, nekje na mediteranski obali.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana