Odprta Kuhinja

Bombetke na sopari, ki postajajo pravi hit

Pozdrav iz kuhinje Restavracije Pavus: bao s hrustljavo skorjico, napolnjen s hišno pašteto FOTO: Gašper Škorja
Odpri galerijo
A+   A-
Kvašene prepognjene kruhke v zadnjem času pripravljajo marsikje v Sloveniji; dopolnimo jih lahko z različnimi nadevi.


Ploščati kruhki, ki so skuhani na sopari in največkrat prepognjeni, postajajo pri nas pravi hit. Poklicali smo Marka Pavčnika, ki je Restavraciji Pavus lani dodal še Bistro Lalu v jedru Celja. Po azijskem navdihu pripravljeni kruhki, ki jih kdo pozna tudi pod imenom bao buns, so v kratkem času postali skoraj zaščitni znak bistroja.

Katja in Marko Pavčnik, Bistro Lalu (Celje) FOTO: Špela Ankele
Katja in Marko Pavčnik, Bistro Lalu (Celje) FOTO: Špela Ankele

Zakaj pa ne: pozdrav iz kuhinje


Mi smo nanje naleteli pred kratkim, ko so v slikoviti briški vasici Šmartno pripravili festival Brda in vino, na katerem je dobrote ponudilo več deset gostincev, tudi Pavčnik. Na stojnici, postavljeni tik ob vaško cerkev, so kraljevale na videz nenavadne, na okus pa nepozabne črne bombetke, dopolnjene s postrvjim nadevom in okrašene z listkom bazilike. Nepozabne so bile zato, ker so imele skorjico, bile so rahle kot oblak in uglašene kot najlepša melodija.

»Nekaj podobnega, a v manjši različici, torej soparjen kruhek, ki je nato še zapečen, imamo že vrsto let v Pavusu kot pozdrav iz kuhinje. Gostje to jed tako obožujejo, da je verjetno ne bom nikoli umaknil z jedilnika. Kdaj so polnilo ribe, kdaj meso, kdaj zelenjava ali pa jih pripravimo s čim sezonskim, denimo s čemažem,« okuse oriše Marko Pavčnik. »Všeč mi je bil bogat in sladkast okus tako pripravljenega kruhka, ki sem ga nadgradil z nadevom.«

Pozdrav iz kuhinje Restavracije Pavus: bao s hrustljavo skorjico, napolnjen s hišno pašteto FOTO: Gašper Škorja
Pozdrav iz kuhinje Restavracije Pavus: bao s hrustljavo skorjico, napolnjen s hišno pašteto FOTO: Gašper Škorja

Primerno tudi za burger


»Med potovanji po svetu smo večkrat naleteli nanje, dopolnjene z različnimi nadevi. Ta azijska jed, pravzaprav ena od razširjenih različic ulične hrane, nam je bila zelo všeč, zato smo jo predstavili še svojim gostom, ti pa so jo zelo lepo sprejeli,« pravi sogovornik, ki kruhke razgiba tako, da jih na svež način dopolni z lokalnimi sestavinami. V bistroju Lalu klasične soparjene kruhke pripravljajo od prvega dne.

Trenutno v bistroju pripravljajo dve različici: »Prva je bombetka, prerezana na pol, dopolnjena s teletino, kumarami, majonezo, kimčijem in pekočo omako ter sestavljena kot burger. Poleg tega imamo še klasični, prepognjeni ter na sopari pripravljeni bao, ki ga dopolnimo z ocvrtimi gamberi in majonezo z dagnjami.«

Kako pa pripravimo testo? »Zamesimo kvašeno testo, dodamo tudi sladkor in ga dopolnimo z dosti maščobe, lahko pa ga obogatimo z mlekom v prahu,« nekaj osnovnih vodil naniza Pavčnik.

Malo drugače, iz celjskega bistroja chefa Pavčnika: hrustljavi bao, nadevan z dimljeno postrvjo FOTO: Špela Ankele
Malo drugače, iz celjskega bistroja chefa Pavčnika: hrustljavi bao, nadevan z dimljeno postrvjo FOTO: Špela Ankele

Kaj pa ime?


Pri nas te kruhke večinoma imenujemo kar z besedama bao bun, pri čemer angleški izraz bun označuje štručko ali bombetko. A spletni viri povedo, da je takšno poimenovanje napačno, saj že beseda »bao« pomeni štručko, zato je nizanje sopomenk odvečno. In še nekaj je: z besedo »bao« oziroma »baozi« na Kitajskem označujejo neko drugo jed – posebno vrsto nadevanih cmočkov, ki so lahko parjeni ali pečeni. Sila priljubljeni so na Tajvanu, v Singapurju, Maleziji, na Filipinih in ponekod na Japonskem. Tam jih imenujemo kruh v obliki lotosovega lista, medtem ko celotni jedi, za katero kruhku dodamo svinjino in ostale sestavine, rečejo gua bao.

Takole prepognjeni in na sopari pripravljeni kruhek postrežejo v celjskem Bistroju Lalu. FOTO: Rok Deželak
Takole prepognjeni in na sopari pripravljeni kruhek postrežejo v celjskem Bistroju Lalu. FOTO: Rok Deželak

Priporočamo še: Monika Majnik: Slovenka, ki v Stockholmu vodi vegansko kavarno

Naslovna fotografija: Rok Deželak
Datum Objave: 19.5.2023 ob 13:05

Več iz te teme:

Marko Pavčnikbombetke na soparibao buns

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.