Božanski prigrizek, ki ga lahko pripravimo iz rezine navadnega belega toasta

Ker veliko časa preživljate doma, najbrž pojeste tudi več prigrizkov.

In če ne veste več, kaj bi si še privoščili, danes serviramo povsem preprosto možnost, ki si jo lahko omislite kadarkoli v dnevu, saj je tako enostavna za pripravo, da jo boste naredili v pičlih nekaj minutah. Tako recepta zanjo sploh ne potrebujemo, končni rezultat pa bo presenetljivo navdušujoč. Pripravili bomo zeliščne kruhke, za katere potrebujemo le nekaj rezin običajnega belega toasta, žlico masla in, seveda, zelišča.

Zeliščni kruhki seveda niso nič novega. V ZDA jih poznajo pod imenom teksaški kruhki, Francozi običajno jedo zeliščne bagete, mi pa bomo vse skupaj zelo karantensko poenostavili in pripravili zeliščne rezine, ki jih lahko postrežete za zajtrk, ob kosilu ali večerji.

Na ta način bomo z zelišči obogatili puste kose kruha, ki jih imate v tem času gotovo na zalogi. Potrebovali bomo še ponev in jedilni nožek in to je pravzaprav vse, kar je nujnega za naš zeliščni prigrizek. Pa začnimo!

Preberite tudi: Rulada: 5 receptov brez moke

Okus po Mediteranu

Najlažje je, če toast najprej z obeh strani premažemo z maslom, nato pa z obeh strani posujemo s slojem izbranih zelišč. Uporabite tista, ki so vam pač pri srcu, oziroma tista, ki jih imate pri roki. Mi najraje uporabljamo mešanico origana, rožmarina in timijana, da imajo kruhki okus po Mediteranu, ki ga v tem času gotovo že vsi pogrešamo.

Lahko pa uporabite tudi žajbelj ali kakšno drugo zelišče. Najbolje je, če so ta sveže obrana. Če imate to srečo, da na balkonu ali vrtu gojite dišavnice, le posezite po njih, sicer pa se bodo odlično odrezala tudi sušena zelišča. Skratka, posujemo jih po masleni površini toasta, da se prilepijo na maslo. Če se ne oprimejo dobro, jih z nožkom za mazanje še dodatno utremo v rezino kruha.

Česen za dodatno aromo

Nato je čas, da segrejemo ponev. Na njej raztopimo čisto malo masla, nato pa zmanjšamo ogenj in na ponev položimo zeliščne rezine. Na vsaki strani jih popečemo od ene do dveh minut, oziroma do poljubne hrustljavosti. Na maslu lahko za še dodatno aromo popečemo tudi dva do tri stroke česna, če ste njegovi oboževalci.

Če pri roki nimate toasta, lahko uporabite tudi rezine običajnega kruha, ki bodo delovale še bolj rustikalno. Slednje lahko na podoben način popečete na ponvi, lahko pa jih segrejete tudi v pečici, kar pri toastu, ker je tako tanek, ni najboljša ideja. Ko so kruhki pečeni, dišeči in hrustljavi, jih postrežemo s čemerkoli želimo. Mi priporočamo sveže sesekljan paradižnik, olive, sveži sir ali pa celo dober sadni džem. Preostanek lahko narežemo na kocke in postrežemo kot krutone v juhi.

Preberite še: Nekaj novega: nepričakovana sestavina, ki bo izboljšala umešana jajca

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana