Budimpešta: 5 restavracij, ki jih morate obiskati

Se odpravljate na izlet v Budimpešto? Kam na dobro hrano, nam je svetovala najbolj priljubljena madžarska kuharica Zsófie Mautner.

Morda vam ime Zsófia Mautner ne pomeni veliko, ampak: bila je žirantka madžarske različice šova MasterChef Junior, v domovini je vodila kuharske oddaje in je brez dvoma najbolj prepoznavna madžarska kuharica. S strastno besedo nas je popeljala po njihovem kulinaričnem prizorišču, ki ga obvlada do potankosti. Pri nas se je pred kratkim mudila na povabilo Lisztovega inštituta.

Ne spreglejte: Tako rezine žerbo (zserbó) pripravi najbolj znana madžarska kuharica
Zsófia Mautner je brez dvoma najbolj znana kuharica na Madžarskem.

Stand 25

Najboljša tradicionalna madžarska kuhinja s poudarkom na izvrstnih lokalnih sestavinah. »To je krasen bistro chefa Tamása Szélla, ki je z restavracijami osvojil Michelinove zvezdice. Obvezno rezervirajte. Kaj priporočam: golaž, piščančji paprikaš, terino iz gosjih jeter, krompir v plasteh.

Rosenstein

Družinska judovsko-madžarska restavracija, v kateri boste našli gostoljubnost in strast. Na videz je morda malo staromodna, ampak vzdušje je avtentično. Kaj naročiti: predjedi, gosjo juho, sarme, sladico flodni (opomba: zelo podobno prekmurski gibanici, le da skutno plast nadomesti slivova). Priporočam tudi: ker je oddaljena od središča mesta, se do tja zapeljite s taksijem.

Salt Budapest

Za ljubitelje vrhunske kulinarike, kajti to je ena od restavracij, ki jih krasi Michelinova zvezdica. Sodobna madžarska kulinarika s tradicionalnimi koreninami in skandinavskim vplivom. Nabiralništvo, divje rastline, fermentirane kumarice in podobno. Bonus: po večerji si lahko na strehi restavracije, v hišnem baru Solid, privoščite pijačo, zraven pa še kak prigrizek, če ste tam zjutraj, pa odličen zajtrk.

Gettó Gulyás

Bistro v retro slogu, postavljen sredi najbolj živahnega območja. Tu najdete veliko vrst golaža. Kaj priporočam: dušene goveje ličnice, gobji paprikaš, skutne cmoke. Ta lokal je zelo priljubljen med mladimi.

Babka Deli

Delikatesa v slogu tistih, ki jih najdemo v New Yorku, vendar z odsevom Budimpešte. To je odličen kraj za skodelico kave, zajtrk, kakšno sladico ali lahkotno kosilo, če vam korak zaide v ta prijetni predel Budimpešte, kjer najdete številne kavarne, trgovinice in lokalčke. Do parlamenta je le deset minut hoje. Kaj naj naročim: sendvič challah (z govejim tatarcem), kruh z makovim posipom in masleni puding.

Bonus priporočilo: Kistücsök Restaurant ob Blatnem jezeru

Na pol poti med Ljubljano in Budimpešto najdete družinsko restavracijo, ki se je v zadnjih 25 letih spremenila v fantastičen kraj, v katerem kraljuje lokalna kulinarika. Vse sestavine so lokalne, družina pa poleg hrane ponuja tudi prenočišča. Priporočam: lokalni jedilnik, katerokoli ribo, sarme, testenine s sirom.

Naslovna fotografija: artJazz/Getty Images

Deloindom: Jedilne mize, prostor za druženje
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana