Domaćica: Ta mlada hrvaška gospodinja bo v trenutku osvojila vaše brbončice

Sanja Mijac je 30-letna Hrvatica, zagotovo ena najbolj znanih in priljubljenih hrvaških gospodinj. Prav pod tem imenom – Domaćica, ki pomeni gospodinja, je poznana v svoji rodni deželi, njeni preprosti recepti tradicionalne kuhinje pa so pridišali tudi čez državne meje.

Pred dobrimi desetimi leti ni znala speči niti kruha, danes pa si Sanja Mijac kruh služi prav s peko, pravzaprav s (kuharskim) blogom.  Zase pravi, da ni gurmanka, vsekakor pa je v hrano in peko zaljubljena. Pa to ni edina njena ljubezen. To je tudi njen partner, ljubitelj slaščic, zaradi katerega je odkrila strast do peke, in njun sin Noa.

Sanja, 30-letna Hrvatica, je avtorica bloga Domaćica (gospodinja), na katerem poleg receptov najdete tudi zapise o potovanjih, materinstvu, o »hrani in življenju neke gospodinje«, kot zapiše simpatična Sanja.

Začetek njene zgodbe se morda ne zdi tako romantičen, kot so poglavja, ki jih živi danes. Mlada Hrvatica, doma v vasi Virovitica, kamor se je vrnila živet pred približno desetimi leti, se v otroštvu za kuho ni preveč zanimala.

»Nikoli nisem smukala okrog maminih in babičinih predpasnikov, želela sem le dobro jesti. Sem pa s seboj v odrasla leta odnesla vonjave, ki so me spremljale v otroštvu. Ko sem se vrnila v svoje rojstno mestece, sem ugotovila, da ne znam speči kruha, da mi mamini recepti nikoli ne uspejo,« pripoveduje Sanja. Vendar pa je vedela, da želi nekoč postati mama in obvladati vse kuhinjske trike, ki jih je videla v otroštvu.

Božični kolač (Foto: Sanja Mijac)
Orehova potica (Foto: Sanja Mijac)

Blog je začela pisati pred skoraj sedmimi leti

Opustila je študij ekonomije in delo na televiziji ter se začela učiti mojstrstva kuhe in peke – v slednje se je zaljubila. Na seminarje in tečaje ni hodila, vse kar zna, se je naučila sama: z opazovanjem, branjem in preizkušanjem.

»Največ sem se naučila od svoje mame in tašče, ki sta bili in sta še vedno tam, ko potrebujem pomoč«. Z blogom, ki ga je začela pisati leta 2013, pa je, kot pravi, začela čisto po naključju.

Najprej je objavljala recepte na facebooku, potem pa jo je prijateljica spodbudila, da začne s pisanjem bloga, da bi lahko recepte prebirali vsi. Sprva ni vedela, če bo kdo njene zapise želel prebirati, sčasoma in nevede pa je ustvarila drugačen, svoj stil in blog, ki raste skupaj z njo.

Božična pavlova (Foto: Sanja Mijac)

Vse kar dela, je to, kar ima rada

Za peko jo je, kot že omenjeno, navdihnil partner Vladimir, ljubitelj sladkega – zato je začela prav tam. »Posvetila sem se kolačem, tako odkrila svojo ljubezen do slaščic in do njega. Želela sem ga osrečiti, obenem pa ugotovila, da v peki uživam.« Skupaj z bloganjem pa je pozornost usmerjala tudi optimizaciji spletnih strani (SEO) in družbenim omrežjem, ki so ji prinesli večjo prepoznavnost.

Največji doseg dobi prek instagrama, saj tam objavlja tudi veliko vsebine, ki je ni na blogu. Pravi, da bralce njenega bloga najbolj zanima hrana, sama pa najbolj uživa v peki, fotografiranju, kot tudi pisanju, ki omogoča, da hrana dobi več emotivnih, kot tudi poetskih komponent. »Vse kar delam, je to, kar imam rada – ker to sem jaz. Vladimir mi pomaga z logistiko, SEO, idejami, smernicami, saj ponavadi vidi širšo sliko, meni pa pusti kreativni del.« Kuhinja pa je že začela zanimati tudi triletnega Noa, doda Sanja.

Čas obdarovanj in čas lepih spominov (Foto: Sanja Mijac)
Sanja obožuje praznični dekor (Foto: Sanja Mijac)

Recepte je zbrala v svoji kuharski knjigi Iz života Domaćice

Njena inspiracija je življenje samo, radovedna glava, ki potuje in vidi ter jo navdihne za prihodnje. Pri tem ji pomaga njena pozitivna naravnanost, njena ljubezen do življenja, ki jo izžareva že na fotografijah. Pred letom dni je izdala tudi kuharsko knjigo z naslovom Iz života domaćice, v kateri so recepti, na katerih je zrasla, hrana, na katero je čustveno povezana. »Gre za enostavne recepte za sončne nedelje in meglene ponedeljke,« pove Sanja in pojasni, da je do zdaj prodala okoli 2000 izvodov na Hrvaškem in okolici.

Mlada gospodinja ima najraje njihovo tradicionalno hrvaško kuhinjo, ker je preprosta, ker so njihove babice in mame od nekdaj znale pripraviti jedi polnega okusa. Vse je gotovo hitro, z domačimi sestavinami, ki s seboj nosijo tudi mnoge spomine, nostalgičnost. »Vsak dan bi lahko jedla domač kruh z mehko skorjo in poln luknjic,« odgovarja Sanja, ki torej prisega na preproste in domače jedi. Na njenem blogu lahko med drugim najdemo recepte za zelenjavne jedi, testenine in seveda sladice: kolače, torte, piškote in druge pregrehe.

Še en slasten kolač za praznični čas (Foto: Sanja Mijac)
Skodelica zimskega napitka in življenje je kar lepše (Foto: Sanja Mijac)

Njen recept za pozitivo je hvaležnost

Njena pozitivna naravnanost se zdi nalezljiva, saj kot zase pravi, želi iz življenja potegniti največ, živeti in uživati v danem trenutku; z nasmehom in pozitivno. Dodaja tudi recept za takšno počutje: pri njej je to občutek hvaležnosti, saj se želi zavedati vsega, kar ima. »Veliko ljudi nima strehe nad glavo, denarja za kruh, pitne vode … Mi pa imamo vse to, zato moramo biti hvaležni. Kot mnogi pravijo, ne obstajajo problemi, ampak samo situacije, ki so rešljive,« sklene Sanja.

Ne, Sanja nas ne bo pustila lačne. Dobili smo njen recept za ta prelep in dober božični kruh, ki ga vidite na spodnji fotografiji.

Božični kruh (Foto: Sanja Mijac)

 

Vse fotografije so last Sanje Mijac, Domaćica

Beti Burger
Beti Burger

Kakor se mi vsaka priložnost zdi dober razlog za peko torte ali pite, se vsaka moja »izgubljena« misel ponavadi znajde pri hrani in preizkušanju receptov.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed