Kaj v naše domove in restavracije ta mesec prinaša festival špargljev

Pomladni meseci s seboj prinašajo zelene popke, ki kukajo iz zemlje. Tudi vi obožujete šparglje?

V teh dneh boste šparglje opazili, kamorkoli se boste obrnili. Na menijih restavracij, policah trgovin z živili in seveda na stojnicah tržnic, ki se šibijo pod sezonskimi pridelki. Če se sami uvrščate med ljubitelje špargljev, boste tako ta mesec zelo uživali.

Ker so se končno odprle restavracije, ne dvomimo, da vas bo zaneslo v kakšno izmed njih, ker pa danes govorimo o špargljih, vam z veseljem namignemo, kje boste na krožniku zagotovo dobili odlično pripravljena zelena stebelca.

Kar nekaj slovenskih gostincev je v teh dneh v jedi domiselno vkomponiralo šparglje. Do pozne pomladi bodo gojene in divje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice v svojih lokalih med drugimi za vas pripravljali Tomaž Kavčič v restavraciji z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič v gostilni Bric, Darja Makorič Špiljak  iz gostilne Makorič, Jurij Golob v gostilni Štirna, Adrejka Harej, Karla ter Tomaž Kogoj v gostilni Kogoj.

Šparglji kot ideja za izlet

Šparglji pa so lahko tudi odlična iztočnica za vikend izlet. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah, kjer poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih divje šparglje naberete tudi sami. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

Nekaj idej pa imamo tudi za tiste, ki za kuhalnico najraje poprimete sami. Destinacija Miren-Kras, znana tudi po tradicionalnem festivalu špargljev, ki navadno poteka ravno v teh čudovitih pomladnih mesecih, vas s kampanjo Zgodbe iz lonca vabi, da odlične jedi iz špargljev letos preizkusite pri zgoraj navedenih gostincih, na srečo pa so slednji svoje veščine in znanje za pripravo vrhunskih krožnikov združili tudi v knjigi receptov Šparglji-beluši.

Nagradne igre in odlični recepti

V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki popeljali omenjeni chefi tudi virtualno: delili bodo kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da v spletni brskljalnik vtipkate Zgodbe iz lonca in jim sledite do 31. maja 2021.

Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti, pa boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani, kdo pride k meni na večerjo.

Izmed pravilnih odgovorov, oddanih na njihovem facebook in instagram profilu, bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel bon za kosilo ali večerjo za dve osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši.

Pridružite se strastno igrivi kuhariji, ki poučuje, zabava in nagrajuje! Mi pa seveda dodajamo še nekaj receptov, ki vam bodo prišli prav, ko boste v roke dobili šopek dragocenih špargljev.

Ocvrti špargljevi žepki (Gostilna Kogoj)

Za 4 osebe, čas priprave 1 ura 40 min, srednje zahtevna.

Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 0,5 l rastlinskega olja za cvrtje
  • 500 g zelenih špargljev
  • 200 g ostre pšenične moke
  • 130 g masla
  • 1 srednja čebula
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 4 rezine kraške pancete

Priprava

1. Krompir operemo in skuhamo v slani vodi. Med kuhanjem krompirja pripravimo špargljevo kremo.

2. Olupimo in sesekljamo čebulo. Na ogenj pristavimo ponev, v kateri segrejemo maščobo in čebulo popražimo. Ko je čebula popražena, ji dodamo očiščene in na koščke narezane šparglje (šparglje operemo, odlomimo oleseneli del in narežemo na 1 do 1,5 cm velike kose), solimo, popopramo in dušimo do mehkega. Podušene šparglje s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremo.

3. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, še vročega pretlačimo, mu dodamo sol in maslo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

4. V hladno krompirjevo maso vmešamo jajce in skupaj z moko vgnetemo v kompaktno krompirjevo testo.

5. Testo na tanko razvaljamo (3 do 4mm) na pomokani površini in izrežemo koščke testa v obliki kroga (s kozarcem) ali kvadrata, z dresirno vrečko nabrizgamo špargljevo kremo in stisnemo robove tako da oblikujemo žepek.

6. Špargljev žepek nato ocvremo v vročem olju do zlato rumenega in ga iz olja odložimo na papir.

7. Med tem ko so žepki v olju, v drugi ponvi na oljčnem olju popečemo par celih špargljev in kraško panceto.

8. Vse komponente postavimo na krožnik in serviramo.

Tribarvni njoki s kraško panceto in šparglji (Gostilna Štirna, Jurij in Jasmina Golob)

Za 4 osebe, čas kuhanja: 1 ura 30 min.

Sestavine

  • pest divjih špargljev
  • 4 zeleni šparglji
  • 400 g krompirja
  • 4 jajca
  • 100 g moke
  • 50 g spasirane kuhane špinače
  • 50 g kuhane in pretlačene rdeče pese
  • 20 dag kraške pancete
  • maslo
  • pest parmezana
  • sol
  • poper

Priprava

1. V večjem loncu v slani vreli vodi skuhamo krompir. Kuhanega olupimo in pretlačimo, dodamo moko, jajca in posolimo po okusu. Maso razdelimo na tri enake dele. En del pustimo tak, kot je, v drugi del vmešamo špinačo, v tretji pa rdečo peso. Iz vsake mase naredimo njoke.

2. V slani vreli vodi jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Špargljem odlomimo glavice in jih damo na stran. Stebelca narežemo na koščke in jih damo v vrelo vodo. Kuhane poberemo iz kropa in z mešalnikom zmešamo v gladko kremo. Po potrebi jo posolimo in ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhali šparglji.

3. V ponvi na maslu popražimo na trakce narezano panceto in na koncu dodamo glavice špargljev, posolimo, popopramo ter zalijemo z malo vode, v kateri so se kuhali njoki. V to omako damo kuhane njoke in dobro premešamo.

Postavitev: Na krožnik najprej damo žlico kremne špargljeve omake, nanjo pa njoke v omaki iz pancete s špargljevimi glavicami in potresemo s parmezanom.

Brancinovi zvitki s šparglji (Gostilna Makorič, Darja Makorič Špiljak)

Za 4 osebe, čas priprave: 45 min.

Sestavine

  • 250 g belih špargljev
  • 4 debelejši zeleni šparglji
  • 250 g krompirja
  • 4 fileji brancina (teže 200 g)
  • 4 rezine trde hrbtne slanine
  • 200 g mletih lešnikov
  • 10 lističev mete
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • rdeči poper v zrnju
  • oljčno olje
  • timijan
  • sol
  • poper

Priprava

1. Brancine filiramo, odstranimo koščice in kožo. Fileje damo med papir za peko in jih rahlo potolčemo, da jih stanjšamo. Posoljene in popoprane pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in na vsakega položimo rezino slanine ter jih ovijemo okrog v sopari kuhanih zelenih špargljev.

2. Meto sesekljamo in vmešamo v grobo mlete lešnike, v katere povaljamo brancinove zvitke. Dno pekača pokrijemo s papirjem za peko, nanj pa položimo zvitke, ki jih četrt ure pečemo v pečici, ogreti na 200 °C.

3. Krompir in bele šparglje olupimo, zrežemo na koščke in stresemo v ponev, kjer smo na oljčnem olju popražili sesekljano šalotko in strt česnov strok. Še malo popražimo in zalijemo s toliko vode, kot je potrebno, da se zelenjava skuha. S paličnim mešalcem vse skupaj pretlačimo v gosto, homogeno zmes, ki jo po okusu popopramo in posolimo.

Postavitev: Na krožnik damo gosto špargljevo omako, nanjo brancinov zvitek, okrog pa potresemo rdeči poper v zrnju in timijan.

Naslovna fotografija: Vaaseenaa/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed