Odprta Kuhinja

Kako porabiti zrele breskve v ekspresni sladici

Fotografija: Susanne Shultis/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Božanska sladica, ki je še bolj okusna s kepico vaniljevega sladoleda na vrhu.


V teh dneh smo imeli na našem portalu toliko dela s kumarami, bučkami, jajčevci in paradižniki, ki zorijo v teh dneh, da smo sadje kar malo zapostavili. A seveda nismo pozabili, da so breskve sadje poletja in da iz njih lahko pripravimo zares hitro, enostavno in okusno sladico, ki boža brbončice.

Breskve imajo precej močno aromo, in če so zares zrele, omamno dišijo. Zato si jih največkrat privoščimo kar v presni različici, saj so že same po sebi nekakšna poletna sladica. So pa tudi precej krhke in precej hitro postanejo premehke ali celo grozijo, da bodo zgnile. Ko jih poberemo z drevesa, na tržnici in v trgovini ter prinesemo na kuhinjsko mizo, nam dajo le nekaj dni časa, da jih zaužijemo, sicer bodo hitro propadle.

Pocvrte breskve: naravnost božanski posladek


Ker je tega sadja poleti v obilju (prav tako nektarin, za katere naš današnji nasvet prav tako velja), danes strežemo z idejo, kako jih porabiti v različnih jedeh. Gotovo ste že slišali, da jih lahko narežemo kar v solato, odlično se bodo obnesle v marmeladi, iz njih pa lahko pripravimo tudi čežano. Naš najljubši recept pa so ocvrte breskve, ki so pripravljene v manj kot 15 minutah. Ne, ne bomo jih panirali v drobtine, ocvrli jih bomo kar na ponvi, polni masla. Krhlje sočnega poletnega sadja bomo obogatili z začimbami in jih postregli še tople. Ne bodo hrustljavi in rjavo zapečeni, temveč mehki, sočni in malce lepljivi.

Torej, potrebovali bomo poljubno število breskev, narezanih na krhlje. Segreli bomo ponev ter na njej stopili maslo in sladkor. Ščepec soli. Nato bomo dodali breskev in vse skupaj segrevali nekaj minut, da se sadje zmehča. Po okusu začinimo s cimetom, muškatnim oreščkom, kardamomom, vaniljevo aromo. Lahko dodamo tudi nekaj kapljic poljubnega likerja ali ruma, ter počakamo, da alkohol izpari. Vse skupaj bo na ta način imelo bolj slavnosten in globok okus.

In pravzaprav je to vsa umetnost, ki jo moramo vedeti, da znamo pripraviti to božansko, a nežno sladico. Karamelizirane breskve lahko postrežemo prelite čez piškote ali z njimi obogatimo biskvit. Brez kakršnega koli pomisleka pa jih lahko postrežemo kar v skodelici v družbi kepice vaniljevega sladoleda.
Preberite še: Vrtnarska omaka za testenine, ki je pripravljena brez truda

Fotografija: Susanne Shultis/Getty Images
Datum Objave: 24.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

breskvenektarinehitra sladica

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.