Kako speči kruh v litoželeznem loncu

Marsikdo ne ve, da je to eden najboljših načinov peke kruha, ki obrodi hrustljave rezultate.

Povsem enostaven način, le pravi lonec je treba imeti. Še kakšni dve leti nazaj ga je bilo pri nas težko dobiti, zdaj pa so na voljo v bolje založenih trgovinah s posodo ali na spletu.

Pri takšni peki se boste izognili lončkom z vodo, ki jih podtikamo v pečico tisti, ki nimamo naprednih primerkov s parno funkcijo, skorjica pa bo vseeno hrustljava in sredica mehka. Na tak način zelo radi pečejo ljubitelji kruha z drožmi, obvezen pa je za ‘čeznočni’ kruh, ki ne potrebuje gnetenja. Odličen recept vam zaupamo v nadaljevanju.

Kateri so koraki peke kruha v litoželeznem loncu?

1. Pol ure pred peko lonec, zaprt s pokrovko, potisnemo v pečico, segreto na 230 stopinj.

2. Nekateri predlagajo, da lonec namastimo in pomokamo ali vanj položimo peki papir, a po naših izkušnjah vam zagotavljamo, da to ni potrebno. Mi smo dno vročega lonca malce pomokali in vanj položili hlebček. Bodite previdni, saj je lonec peklensko vroč!

3. Lonec s testom pokrijemo s pokrovko in ponovno potisnemo v pečico. Zaprto pečemo 30 minut.

4. Lonec odkrijemo in pečemo še 15 minut.

Opomba: Minute peke, ki jih navajamo, zadostujejo za hlebček, ki ga zamesimo iz 600 g moke.
Kako vemo, da je lonec dovolj velik? Na vsaki strani naj ima dva prsta prostora med testom in obodom, dobro je še, da je visok za približno dve višini testa. Mi smo hlebček iz 600 g moke spekli v ovalnem loncu, dolgem 26 cm, širokem 20 cm in visokem 10 cm.

Recept za kruh brez gnetenja

Sestavine

– 400 g bele moke
– 200 g polnozrnate moke (mi smo uporabli pirino)
– 100 g semen in oreškov
– 2 žlici semen chia
– 2 žlički soli
– 1/3 žličke suhega kvasa
– 500 ml hladne vode

Priprava

1. V veliki posodi z metlico zmešajte vse suhe sestavine, prilijte še vodo in pomešajte s kuhalnico, toliko, da se vse poveže. Nič ne mesite ali pretiravajte z mešanjem!

2. Posodo prekrijte z vlažno krpo in jo na pultu pustite čez noč. Kruh bo za vzhajanje potreboval od 12 do 15 ur.

3. Vzhajan kruh kar v posodi večkrat prepognite. To lahko naredite z rokami ali s spatulo. Ponovno ga prekrijte in pustite vzhajati še 2 uri.

4. Testo enostavno pretresete v lonec, ki ste ga pripravili po korakih, napisanih zgoraj, in pečete najprej pol ure pokritega, nato pa še 15 do 20 minut odkritega. Ko ima rjavo skorjico, je nared.

Priporočamo še: Pečemo z Anito Šumer: koraki do domačega kvasa za popolne hlebčke kruha
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed