Najboljša ideja, kam z zalogo citrusov v božičnem času

Če ste bili pridni, vas je Miklavž gotovo obdaril z izdatno zalogo mandarin in pomaranč, mi pa imamo predlog, kako jih porabiti.

Praznični čas s seboj vsako leto prinese tudi sezono citrusov in v tem trenutku jih je v trgovinah in na tržnici mogoče kupiti res veliko. Od limon, pomaranč, mandarin in grenivk, do bergamotke in pomela. Sveži citrusi so seveda odličen prigrizek tudi brez toplotne obdelave, če pa iščete način, kako jih pripraviti na poseben način, ste se znašli na pravem mestu.

Danes namreč pripravljamo aromatični pripravek iz različnih citrusov, ki bo čudovito odišavil stanovanje, predvsem pa postal vaša najljubša zimska popestritev najrazličnejših sladic. Pa tudi slanih jedi!

Citrusi iz pečice so odlična sladka ali slana priloga z bogato vsebnostjo vitaminov

Kaj bomo torej naredili? Citruse bomo popekli v pečici, da ojačamo in koncentriramo njihovo aromo. Najprej pripravimo velik pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Nanj naložimo poljubno velike kose pomaranč, grenivk ali drugih agrumov. Če imamo ekološko pridelane sadeže, jih lahko pečemo z lupino vred, v nasprotnem primeru pa jih prej raje olupimo.

Citruse nato poškropimo z oljčnim oljem, in če jih bomo uporabili pri sladicah, posipamo s cimetom in nekaj ščepci sladkorja. Če pa smo se odločili za slano različico, priporočamo kakšno vejico rožmarina ali timijana, lahko pa mirno uporabite tudi sol in sveže mleti črni poper. Pečica naj bo ogreta na 220 stopinj Celzija, pomaranče in druge agrume pa v njej pustimo, dokler niso vidno karamelizirani.

Slano prilogo lahko spečemo tudi v družbi zelenjave, rib ali piščanca. Sladka različica pa se bo še topla odlično podala na vrh kepice vaniljevega sladoleda, kolača, palačink ali drugih slaščic. Če pa si za zajtrk radi privoščite kašo ali jogurt, boste tudi vanju od sedaj vedno želeli dodati pomarančno prilogo. Ali pa grenivkino, seveda.

Preberite še: Kultne jedi: paneton

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed