Najboljši triki z mikrovalovno pečico, ki poenostavijo kuho

Mikrovalovna pečica zmore več, kot le pogrevati že gotove jedi. Z njo lahko skrajšamo časovni okvir mnogih kuharskih postopkov.

Poleg pečice v mnogih kuhinjah najdemo tudi tako imenovano mikrovalovko, ki je odličen pomočnik pri pogrevanju že gotovih jedi. Zato se velikokrat pojavlja v pisarnah in prostorih brez štedilnika z namenom, da si lahko tudi tam, kjer nimamo dostopa do polno opremljene kuhinje, privoščimo topel obrok.

A mikrovalovna pečica v resnici zmore še marsikaj in ni primerna le za pogrevanje. Spodaj razkrivamo nekatere preproste trike, s katerimi lahko s pomočjo mikrovalovke v kuhinji uberemo marsikatero kulinarično bližnjico.

Sušenje zelišč

Kot verjetno že veste, v našem uredništvu najraje uporabljamo sveža zelišča. Kadar pa jih imamo na zalogi preveč, jih, da jih ne bi zaradi presežka zavrgli, posušimo in shranimo za takrat, ko svežih nimamo pri roki. Najbolje jih je posušiti kar v mikrovalovni pečici, saj bodo na ta način lepo ohranila barvo in aromo. Mikrovalovka namreč za razliko od običajne pečice ne segreje celotnih živil, temveč le vodo v njih. Ta bo hitro izparela in ne bo uničila teksture zelišč. Mikrovalovka je tako najboljša rešitev, da iz svežih zeli v pičlih dveh minutah pričaramo suhe začimbe, pravi splet.

Priprava hrustljave čebule in česna

Marsikatero jed lahko izboljšamo tako, da po vrhu potresemo hrustljavo čebulo ali česen. Priprava slednjih lahko vzame kar nekaj časa, če pa imamo doma mikrovalovko, nam bo vzela le nekaj minut. Čebulo nasekljamo na tanke kolobarje, jo vmešamo v rastlinsko olje, da je vsa čebula prekrita, ter postavimo v mikrovalovno pečico pri najvišji moči za pet minut. Nato jo vzamemo ven, premešamo ter v mikrovalovno pečico vrnemo še za dve minuti. Nato odlijemo olje in čebulo postavimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, da vpijejo odvečno maščobo. Čebulo le še osolimo.

Česen pa pripravimo tako, da ga najprej sesekljamo in čisto na rahlo potresemo s sladkorjem v prahu, premešamo in kot čebulo vmešamo v rastlinsko olje. Postavimo v mikrovalovko za 5 minut pri najvišji zmogljivosti, vzamemo ven, premešamo in vrnemo v mikrovalovko še za slabo minuto, a pazimo, da se ne zažge. Nato česen odcedimo, ga postavimo na papirnate brisačke in solimo.

Praženje semen

Semena buč, sončnic in drugih rastlin lahko preprosto prepražimo v ponvi. Še lažje pa jih pripravimo v mikrovalovni pečici. Tako kot česen, jih vsujemo v skledo ter prelijemo z rastlinskim oljem nevtralnega okusa. Nato vse skupaj postavimo v mikrovalovko in v minutnih intervalih pri najvišji moči segrevamo. Vsakič, ko je cikel zaključen, premešamo in nato vrnemo v mikrovalovko, dokler semena niso zlato rumena. Na koncu jih precedimo in položimo na papirnate brisačke, da se vpije odvečna maščoba.

Kuhanje riža

Če si zaželimo riža, ga lahko ekspresno pripravimo v mikrovalovni pečici. Zrnje najprej speremo, da se znebimo odvečnega škroba, nato pa v skledo stresemo želeno porcijo in jo prelijemo s priporočeno količino vode, ki je zapisana na embalaži. Dodamo še dve žlici vode. Postavimo v mikrovalovko za 10 minut pri najvišji moči. Nato riž premešamo in vrnemo v mikrovalovno še za 15 minut pri srednji moči. Riž je pripravljen.

Hrustljava slanina

V mikrovalovni pečici pa lahko pripravimo tudi hrustljavo slanino. Rezine položite na krožnik ter jih v mikrovalovko postavite za dve minuti pri visoki zmogljivosti. Nato jih odložite na papirnate brisačke.

V mikrovalovki pa lahko pripravimo celo poširana jajca. Kako, preverite tukaj. 

Preberite še: Torta črni gozdiček, ki se topi v ustih

Naslovna fotografija: Naked King/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana