Torta črni gozdiček, ki se topi v ustih

Črni gozdiček je klasika iz Schwarzwalda in za marsikoga najboljša torta.

Zanjo je značilen sladko-kisel kontrast čokolade v biskvitu in višenj v nadevu, oboje pa zaokroži nežen okus smetane. Neli Selan in Lea Sterle iz Centra kulinarike in turizma Kult 316 sta z nami podelili šolski recept za biskvit, nadev pa sta skuhali tako, da bomo črni gozdiček kar najlažje pripravili. Tudi sicer ta torta ne velja za pretirano zapleteno, zato jo doma pogosto in radi pečemo. Po tem receptu se vam bo stopila v ustih.

Črni gozdiček

Za tortni model s premerom 20 cm.

Biskvit

  • 110 g grenke jedilne čokolade
  • 55 g masla ali margarine
  • 4 velika jajca
  • 140 g sladkorja
  • 75 g moke
  • 75 g koruznega škroba
  • 7 g pecilnega praška (pol čajne žličke)

Višnjev nadev

  • 4 žličke koruznega škroba
  • 60 ml sirupa, v katerem so bile vložene višnje (in še dodatno 4 žlice)
  • 60 ml češnjevega žganja kirsch/cherry brandy (lahko nadomestimo kar s češnjevim sokom, češnjevim likerjem …)
  • 75 g sladkorja
  • 350 g odcejenih vloženih višenj

Smetanov nadev

  • 720 ml sladke smetane za stepanje
  • 50 g sladkorja
  • 2 lista želatine

Dodatno

  • stepena smetana za dekor
  • kandirane češnje, jagode, borovnice, maline, čokoladne mrvice

Sladka voda

  • voda, sladkor, rum

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Tortni model obložimo s papirjem za peko.

2. Jajca ločimo. Čokolado z maslom stopimo nad paro. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem penasto stepamo in primešamo nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado z maslom. Zdaj zmešamo še vse skupaj: v posodo s stepenimi rumenjaki s čokolado dodamo beljake, nanje presejemo moko s škrobom in pecilnim praškom in narahlo premešamo z ročno metlico.

3. Biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, da zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh. Preden biskvit odstranimo iz modela, počakamo nekaj minut, nato pa ga prestavimo na rešetko, kjer se mora ohladiti na sobno temperaturo.

4. Višnje precedimo v srednje veliko posodo in damo na stran.

5. V posodici zmešamo koruzni škrob, sladkor in 4 žlice tekočine vloženih višenj. Mešamo toliko časa, da se znebimo vseh grudic.

6. Pripravimo sladko vodo za navlažitev biskvitov, tako da preprosto zmešamo vse sestavine.

7. Višnjev nadev: v kozico stresemo odcejene višnje, kirsch in 60 ml sirupa, v katerem so bile vložene višnje. Vse skupaj segrevamo na srednje močnem ognju, da zavre. Zdaj dodamo razredčeni koruzni škrob in med stalnim mešanjem kuhamo 2 do 3 minute, da se zgosti. Umaknemo z ognja in počakamo, da se ohladi.

8. V večji in hladni posodi stepemo smetano do mehkih vrhov, nato dodamo sladkor in stepamo do trdih vrhov. Če želimo, da bo torta čvrsta, dodamo še želatino po navodilih za uporabo.

9. Biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plasti.

10. Prvo plast postavimo na tortni podstavek in jo navlažimo s sladko vodo. Po njej razporedimo kuhane višnje, vendar dva centimetra roba pustimo prazna, da bodo pri rezanju višnje ostale znotraj torte. Po tem robu nabrizgamo stepeno sladko smetano, namažemo jo tudi po višnjah. Tako porabimo prvo tretjino smetane. Postopek ponovimo še enkrat. Končamo s tretjim biskvitom in celotno torto premažemo z zadnjo tretjino stepene smetane. Torto postavimo v hladilnik, kjer naj se hladi vsaj štiri ure, še bolje čez noč.

11. Pred postrežbo robove posujemo s čokoladnimi mrvicami, vrh pa okrasimo s kupčki smetane, višnjami in jagodičevjem.

Namigi:
Sestavin je dovolj tudi za večji model premera 24 cm, le oblati in cela torta bodo nižji.
Višnjev kompot po navadi kupimo v kozarcu z neto količino 680 g, v njem pa je približno 350 g plodov, kar je ravno prav za torto premera 24 cm. Enako količino lahko uporabite tudi za torto premera 20 cm, le bolj bo obložena.
Pri sestavljanju torte predlagamo, da jo postavite na podlago (kartonast podstavek za torto, krožnik …), nanjo pa nastavite nastavljiv tortni obroč in plasti zlagate znotraj njega, saj boste tako dobili veliko lepšo obliko. Lahko uporabite tudi obod pekača, v katerem ste torto pekli, in ga obložite z acetatno folijo.
Preberite tudi: Pozabite rafaelo, tukaj so jagodne kroglice s kokosom

Fotografija: Kristina Smodila

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed